Een familie-uitje naar de musea van de Var

Ontdek tijdens je verblijf met de familie op onze camping in de Var wat het ‘goud’ van de Provence is! 

Het museum van de Gueules Rouges in Tourves verklapt alle geheimen van de winning van bauxiet.

Een wetenschappelijk, technisch en ludiek museum voor de hele familie!

Heb je je weleens afgevraagd waarom de aarde rood is in de Provence? Of hoe aluminium wordt gemaakt? Wat is dat eigenlijk, bauxiet? Tal van vragen waarop je een helder antwoord krijgt als je het museum van de Gueules Rouges in Tourves bezoekt, op slechts enkele minuten van camping Les Jardins de La Pascalinette®.

Via diverse workshops ontdek je de geologische geschiedenis van het bauxiet, het industriële proces van de bewerking van dit mineraal tot alumina en vervolgens tot aluminium, en de vele toepassingsmogelijkheden van dit metaal vandaag de dag (transport, architectuur, design, sport…). Slideshows, voorstellingen via interactieve zuilen vertellen over de verschillende beroepen die met bauxiet te maken hebben, de techniek om het te winnen, en de ontwikkelingen gedurende de 20e eeuw.

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est earth-289223_1920-1024x768.jpg.
Illustratieve afbeelding – By Peter Pruzina de Pixabay

De bauxietmijn, alsof je er zelf geweest bent!

Tot besluit van je bezoek kun je een kijkje nemen in een nagebouwde bauxiet-mijn (kinderen zullen het geweldig vinden) waar je kennis maakt met het zware leven van de mijnwerkers, niet voor niets ‘gueules rouges’ (roodbekken) genoemd. Een afdaling van ruim 900 m2 in een mijngang, in 2008 gebouwd door de ‘association des anciens mineurs des Gueules rouges’, waar groot en klein door gefascineerd zullen zijn en die een onuitwisbare herinnering meegeven aan je vakantie in het hart van de Var!

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est miners-3815729_1920-1024x614.jpg.
Illustratieve afbeelding – Dimitris Vetsikas de Pixabay

Twee levensechte exposities om beter kennis te maken met het erfgoed van de Provence

Mix tourisme en geschiedenis tijdens je kampeervakantie in de Var met een bezoek aan de twee levensechte exposities in het museum van de Gueules Rouges in Tourves.

Het belang van de wijncultuur en de ontwikkeling van coöperaties in de 20e eeuw zijn het onderwerp van de eerste expositie. Je ontdekt ook hoe de architectuur van de wijncaves ons dagelijks leven heeft veranderd en hoe de Var het eerste departement van Frankrijk is geworden als het gaat om het aantal caves.

De tweede tentoonstelling, georganiseerd door de Salon des Arts Ménagers in Paris, neemt je mee terug in de tijd, toen het aluminium (pannen) in onze keukens belandde en er een ware revolutie teweeg bracht!

Net als je 4-sterrencamping in La Londe, heeft het museum het label Tourisme & Handicap

Vrij te bezoeken of met gids, het museum van de Gueules Rouges is toegankelijk voor iedereen, ook voor personen met een lichamelijke beperking (PMR).

Na zo’n onderdompeling in de geschiedenis van de Provençaalse mijnwerkers uit de 20e eeuw, duik je natuurlijk meteen in een van de verwarmde zwembaden van het waterpark op de camping!

 • Musée des Gueules Rouges - Tourves
  Avenue de la Libération
  Quartier du Laou
  83170 Tourves
 • Phone : 04 94 86 19 63
 • Latitude : 43.41122
  Longitude : 5.91988

SCHEMA'S Musée des Gueules Rouges - Tourves

Laagseizoen: 14.30 en 15.30 uur
- Hoogseizoen: 14.30, 15.30 en 16.30 uur