De zoutmoerassen van Hyères vlak bij Giens
De zoutmoerassen van Hyères
Een buitengewoon en beschermd natuurreservaat
Bescherming van het milieu
Een paradijs voor talrijke
Beschermde vogelsoorten

De zoutpannen van Hyères

© Office de tourisme Hyères-les-palmiers

Hoewel het om een kwetsbaar ecosysteem gaat, zijn  zoutpannen van Hyères de ideale plaats om met name de kluut, de steltloper of de legendarische flamingo te observeren.

Op amper 5 min van Camping de La Pascalinette®, vlakbij het mooie kleine haventje waarover we al vertelden, Port-Pothuau, ten zuiden van Hyères, liggen de oude zoutpannen waar jaarlijks vele honderden trek- en andere vogels hun toevlucht zoeken.

Dezelfde trekvogelsoorten (en andere!) vind je ook in de zoutpannen van Les Pesquiers (op het schiereland Giens, die aan de ene kant grenzen aan de stranden van Almanarre, en aan de andere kant aan die van La Bergerie… Je kunt de zoutroute te voet of per fiets afleggen, voor een aantrekkelijke wandeling.).

De oude zoutpannen (350 ha) zijn deels vrij toegankelijk (parkeren bij het ‘stade municipal’), en bij het Espace Nature kun je een verrekijker lenen, maar je kunt er ook terecht voor een themarondleiding, exposities en conferenties.

De zoutpannen van Pesquiers (550 ha) kun je met een gids bezoeken in het centrale gedeelte van de dubbele landengtes.

De zoutpannen zijn van serieuze ecologische, culturele en landschappelijke betekenis. De bescherming en het onderhoud van dit bijzondere gebied worden gewaarborgd door de stad Hyères en het TPM, gedaviseerd en ondersteund door de LPO en het Parc national de Port-Cros.

‘s Winters kun je hier diverse eendensoorten en grote aalscholvers tegenkomen, vanaf de lente (maart/april) begint de migratie: de tureluur, de strandloper…  De zoutpannen bieden een broedplaats aan kapmeeuwen, zeemeeuwen en sternen zodat ze zich jaalijks kunnen voortplanten.

De roze flamingo’s nestelen niet in de zoutpannen (het zijn maar ‘deels’ trekvogels), je kunt ze dus het hele jaar rond observeren.

Na sluiting in februari om de toegankelijkhied te verbeteren, (PMR), zijn de oude zoutpannen sinds het begin van het seizoen weer te bezoeken vanaf het Espace Nature (toegangsweg met receptie).

Espace Nature: Rue de Saint-Nicolas Village des Vieux Salins 83400 Hyères

Telefoon: 04 94 01 09 77

  • De zoutpannen van Hyères
    Rue de Saint-Nicolas Village des Vieux Salins
    83400 Hyères
  • Phone : 04 94 01 09 77
  • Latitude : 43.117753
    Longitude : 6.198612