Het Pelagos Reservaat

Vanwege onze ecologische verantwoordelijkheid, is 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette ® aan de Côte d’Azur altijd bezig met diverse manieren om de flora en fauna te beschermen. En dan bedoelen we zowel de biodiversiteit op de aarde als ook het leven onderwater.
Italië, Monaco en Frankrijk proberen gezamenlijk een behoorlijk pittige missie te vervullen, door hand in hand samen te werken om de zeezoogdieren te beschermen die leven in het 87.500 km² grote gebied voor de kust van Zuid-Frankrijk en Noordwest-Italië.

De missie van het Pelagos Reservaat

De zogenaamde Pelagos-overeenkomst, die in 1999 is ondertekend door zowel Monaco, Italië en Frankrijk, heeft als doel de zeezoogdieren die in dit deel van de Middellandse Zee leven, te beschermen. Het heiligdom, geclassificeerd als een speciaal beschermd gebied van mediterraan belang (SPAMI), dient daarnaast als platform voor experimenten die nuttig kunnen zijn voor conventionele beschermde onderwatergebieden.

Concreet maakt het Pelagos-akkoord het mogelijk om onze impact op de zee- fauna en de bedreigingen die deze ondergaat, met name door overmatige menselijke aanwezigheid, te beperken. Aanvaringen, onbedoelde vangsten, ongeregeldheden en overlast, stress, vervuiling… de grote walvisachtigen die in dit gebied leven, zijn vaak het slachtoffer van slecht geïnformeerde watersporters. De missie van het Pelagos Reservaat is dan ook om hen te informeren en te adviseren over het handvest van goed gedrag dat in dit gebied moet worden nageleefd.

Houd je van walvissen?

Droom je ervan om in alle vrijheid dicht bij dolfijnen te komen? Let dan even op! Voor hun welzijn en je eigen veiligheid is het absoluut af te raden om met ze te zwemmen!

Helaas bieden steeds meer reisorganisaties de laatste jaren activiteiten om walvissen te spotten aan, in strijd met het dierenwelzijn. De vertegenwoordigers van het Pelagos Reservaat zijn hier dan ook tegen. Deze activiteiten zijn namelijk te ingrijpend is voor de dieren en in bepaalde gevallen zelfs ongelukken kan veroorzaken, zowel voor de walvisachtigen als voor de zwemmers zelf. En er op lange termijn ook nog negatieve gevolgen kunnen optreden in de ontwikkeling van deze dierensoort.

Aan de andere kant, door de aanwijzingen van het reservaat op te volgen, heb je de mogelijkheid om ze van een redelijke afstand te kunnen bewonderen.

Geniet van je verblijf op de camping aan de kust van de Provence!

Wil je een diverse soorten dolfijnen of zelfs een walvis in het echt zien? Dan moet je in de zomer naar de naar de kust van de Middellandse Zee komen (tussen twee keer een duik te hebben genomen in het waterpark van de camping in! 😉 ) om een ​​goede kans te hebben ze tegen te komen. In de zomer leven er hier namelijk vele soorten vanwege het vele voedsel dat ze hier kunnen vinden! En gelukkig ligt je favoriete camping ook nog eens aan dezelfde kust, toch?

Hier zijn de belangrijkste regels die moeten worden gevolgd voor het observeren van walvisachtigen:

 • Het observeren moet meer dan 5 mijl uit de kust worden gedaan
 • Observatie moet worden gestaakt als er tekenen zijn van verstoring van het dier
 • De toenadering is verboden als de dieren pas geborene jongen bij zich hebben
 • Het observatiegebied is groter dan 100 m
 • De boot moet vanaf de zijkanten naderen, van achter naar voren
 • De snelheid is regelmatig, beperkt tot 5 knopen, ingesteld op het langzaamste dier
 • Er is slechts één boot toegestaan ​​in het kijkgebied
 • De duur van de aanwezigheid is beperkt tot 15 minuten
 • Verbod om te zwemmen met de dieren en om deze aan te raken of te voeren

Voor meer informatie…

Om alles te weten te komen over het handvest van goed gedrag en de organisaties die een rondvaart aanbieden om walvissen te spotten waarbij rekening wordt gehouden met het welzijn van de dieren, kun je rechtstreeks naar de Pelagos Reservaat-website gaan.

Als je in de tussentijd een sportieve vakantie bij ons wilt doorbrengen, kun je altijd met een masker al snorkelend het onderwaterleven verkennen, op één van de vele locaties langs de kust van de Provence.

 • Pelagos Reservaat
  Parc National de Port-Cros
  83400 Hyères