Kerstdessert in de Provence - Recept voor kerstgebak

In de Provence, de traditie van de 13 nagerechten leeft nog

Ontdek een van de culinaire specialiteiten van de Provence

Het is minder bekend dan de “pompe à huile” (oliepomp), maar de “gibassié” is ook een van de 13 nagerechten die je voor Kerstmis op de Provençaalse tafels tegenkomt.

Het is meestal geparfumeerd met anijs en is gemaakt met olijf olie, gekonfijte sinaasappelschillen, oranjebloesemwater – het is heerlijk zoet.

De naam gibassié komt van de ronde vorm van het gebak, omdat giba in het Provençaals “bult” betekent. In tegenstelling tot de “pompe à huile” of de “fougasse” is de gibassié een knapperig gebakje, dat op zandkoek lijkt. Het lijkt meer op een droog koekje dan op een brioche, en je gebruikt er dus geen ei in!

Zo wordt de gibassié bij de 12 andere desserts toevoegt op de mooie versierde Kerstmis tafels.

Provençaals recept voor de gibassié:

INGREDIENTEN:

500 g bloem

10 g gist of bakpoeder

150 g gele basterdsuiker

130 g olijfolie

130 g lauwe witte wijn

1 snufje zout

1 sl groene anijs

4 cl oranjebloesem

4 cl zoete koffie (optioneel) of 1/2 sl gele rietsuiker

  • Los de gist of bakpoeder op in een beetje lauw water.
  • Voeg 500 g bloem toe en graaf een put. Voeg in het midden 130 g olijfolie, 150 g suiker, 1 snufje zout en 1 sl groene anijs.
  • Voeg de gist en oranjebloesem toe en meng het deeg goed.
  • Voeg geleidelijk de lauwwarme witte wijn toe et kneed tot een ​​zeer soepel deeg.
  • Verdeel het deeg en vorm 2 kleine deegstukken.
  • Rol elk deegstuk uit tot een taartje van 1 cm dik. Leg ze op een het bakpapier op een bakplaat beklede, maak 5 sneeën met een pizzawieltje of mes en laat een nacht in de oven staan. De volgende dag verwarm de oven op 180°C, bestrooie met blonde rietsuiker en bak van 25 tot 30 minuten.
  • Na het bakken, kan je het gebak goudbruin maken met 4 cl zoete koffie.

(recept op quatresaisonsaujardin.com)


Kerstmis is het goede moment om het over je volgende kampeervakantie met het hele gezin aan zee te hebben. Het is ook het goede moment om je verblijf op de 4-sterren camping Les Jardins de La Pascalinette® te boeken voor een heerlijke vakantie in de Var!

Het zal waarschijnlijk moeilijk voor je zijn om gibassié te proeven tijdens je zomerbezoek in Hyères, aangezien het een seizoensspecialiteit is. Aan de andere kant kan je smullen van alle andere gastronomische specialiteiten die je in onze prachtige regio tegenkomt : aioli, bouillabaisse, tapenade … met een heerlijk glas Rosé de Provence natuurlijk!