Basiliek van St Maximin la Ste Baume

Op een klein uurtje van Camping de La Pascalinette®, vind je de basiliek Ste Marie Madeleine, oftewel de basiliek van St Maximin / la Ste Baume, een historisch monument sinds 1840, en een bijzonder uniek monument van de Var.

De cultus van Maria Magdalena in de Provence (evenals de bedevaart naar haar tombe in Sainte-Baume) kent een lange geschiedenis. Je moet weten dat van alle heiligen in de Provence alleen zij ‘heldin van het evangelie’ is genoemd. Haar verhaal is fascinerend, en omdat het te lang is om dat hier helemaal uit de doeken te doen, raden we je aan de boeken en verhalen over haar te lezen.

Par Phil25 — Travail personnel, ©Wikipedia

Marie-Madeleine zou dertig jaar boete gedaan hebben in Sainte-Baume, voordat ze hier in de basiliek werd bijgezet door Maximin zelf, de eerste bisschop van Aix. 

De basiliek werd tussen 1295 en 1532 gebouwd door de Dominicanen en staat tegenwoordig bekend als het grootste gotische religieuze bouwwerk in de Provence.

Par Rvalette — Travail personnel, © Wikipedia

Aan de buitenkant is het gebouw even majestueus als het interieur, met weelderig houtsnijwerk, schitterende schilderijen, prachtige altaarstukken, fraaie kapellen, relikwieën en natuurlijk een crypte waarin je vier sarcofagen kunt bewonderen (waaronder die van Maria Magdalena).

Het grote orgel, met maar liefst 2960 originele en goed geconserveerde pijpen, is uniek als het gaat om grote instrumenten. Het werd ontworpen en gebouwd door een Dominicaner pater (Jean Esprit Isnard) tussen 1772 en 1774, en elke zondag is het te horen tijdens de mis van 10.30 uur.

©Wikipedia

De grot van Sainte Baume

Je kunt de grot waarin Marie Madeleine dertig jaar woonde te voet bereiken vanaf de basiliek Ste Baume. Meer informatie over die wandeling vind je op onze site in de categorie ‘wandelingen door de Provence’…

Voor je terugkeert naar op de camping, voor een apertitiefje op het terras van het restaurant, of voor je een verfrissende duik neemt in het zwembad, kun je ook nog even pauzeren bij l’abbaye de la Celle in het dorpje La Celle nabij Brignoles, of een omweggetje maken langs het lac de Carcès, twee andere pareltjes van de Var, die je ook terug vindt in Nos Coins de Paradis®

  • Basilique de St Maximin
    10 place de l'Hôtel de ville
    83470 Saint-Maximin-la-Sainte-Baume
  • Latitude : 43.452792
    Longitude : 5.863460

SCHEMA'S Basilique de St Maximin

7.30 - 19.30 uur