Het Fort van Brégançon

De regio Var kent een rijke historie en Camping de La Pascalinette® bevindt zich in de onmiddellijke nabijheid van een groot aantal bezienswaardigheden die je absoluut bezocht met hebben.

Op nog geen 20 minuten van Camping de La Pascalinette® vind je bijvoorbeeld een schitterend fort, een van onze Coin de Paradis®, onze paradijsjes!

In het gehuchtje Cabasson in Bormes-les-Mimosas ligt het Fort de Brégançon, dat tot 1481 eigendom was van het graafschap Comté de Provence. Het vervalt aan het Franse koninkrijk na de dood van de de dood van de laatste graaf van de Provence: Charles V d’Anjou, die zijn graafschap nalaat aan de Franse koning Louis XI.

Strategisch gelegen in de nabijheid van de Îles d’Or bij Hyères en de zilvermijnen van La-Londe-les-Maures die geëxploiteerd werden door de familie van Victor en Albert Roux, de voormalige eigenaren van Camping de La Pascalinette®, was het fort in die tijd vooral een handelspost. Daarna kreeg het geleidelijk aan zijn definiteve functie als militair verdedigingswerk aan het einde van de XV eeuw.
Het fort werd achtereenvolgens herontwikkeld door Louis XI, kardinaal Richelieu en uiteindelijk door de eerste consul Napoleon Bonaparte met als doel de Gouden Eilanden van Hyères te beschermen, waartoe 23 kanonnen werden geïnstalleerd en de seinpost op Cap Bénat werd gebouwd ter verdediging van de rede van Toulon.

Ondanks zijn militaire bestemming verwelkomde het fort de Brégançon ook:

  • Koningin Jeanne van Napels, tevens gravin van de Provence. Dat was in januari 1348 toen ze op de vlucht was van haar koninkrijk naar Avignon waar ze Paus Clemens VI zou ontmoeten; in datzelfde jaar gaf ze hem de stad Avignon cadeau;
  • Maar ook koning Charles IX die er op 30 oktober 1564 een paar uur verbleef tijdens zijn ‘grand tour’, een rondreis door zijn koninkrijk in gezelschap van de koningin-moeder Catherine de Médicis en de hele hofhouding;
  • Daana logeerde er geen vorstelijke personen meer en werd het fort aan de hoede van de Provençaalse legerbevelhebbers toevertrouwd.

Het was Robert Bellanger, huurder en voormalig plaatsvervangend senator van de Derde Republiek, waaraan we de laatste verbouwingen van het fort te danken hebben, tussen 1924-1963. Mede dankzij hem kwamen ook de eerste presidenten het fort de Brégançon bezoeken. Zo inviteerde hij president Auriol, die zelf een buitenverblijf op Cap Bénat in de Var bezat, en ook president Coty.

Na afloop van de huurperiode wordt het fort door de Franse staat overgenomen, meneer Bellanger vertrekt, en Generaal de Gaulle is het eerste staatshoofd dat er logeert als hij op weg is naar Toulon voor de herdenking van de landing van de geallieerden en de onthulling van het oorlogsmonument op de Mont Faron. In 1968 wordt het fort officieel verklaard tot presidentiële residentie, waarmee de Var ook toekomstige Franse presidenten een zomerverblijf schenkt.

Met zijn sobere architectuur lijkt het fort een overblijfsel uit een voorbij tijdperk… Idyllisch genesteld op zijn rots die op zo’n 35 meter hoogte uitkijkt over de mooiste stranden van de Var, van Cabasson tot aan het strand van Reine Jeanne, is het Fort de Brégançon een vredig toevluchtsoord, ver weg van spiedende blikken en nieuwsgierige media. Een aantrekkelijke verblijfplaats zonder overdreven uiterlijk vertoon, een plek vol historie en geheimen, waar het leven zich in alle eenvoud afspeelt.
Tegenwoordig is het Fort de Brégançon veel meer dan een vakantieverblijf in de Var, het is een presidentieel communicatiemiddel geworden. En wanneer een president er zijn ministers of een buitenlandse delegatie ontvangt, worden er ook belangrijke beslissingen genomen. Ga er beslist een kijkje nemen tijdens je vakantie op Camping de La Pascalinette®!

® Foto’s: Centre des Monuments Nationaux / Fort de Bregançon

  • Fort de Brégançon
    83230 Bormes-les-Mimosas
  • Latitude : 43.093202
    Longitude : 6.322114000000056

SCHEMA'S Fort de Brégançon

9.00 - 17.15 uur
Zaterdag en zondag gesloten