Camping dichtbij Aubagne in de Provence

Ga tijdens uw volgende kampeervakantie eens op excursie naar het hart van de Provence, en bezoek Aubagne: op slechts 1.15 uur van de camping (als u langs de kust rijdt via Toulon, Sanary, Bandol en La Ciotat) of 1.30 uur via het binnenland (via Belgentier, Signes en Cuges-les-Pins). In beide gevallen kunt u op de terugweg een bezoekje brengen aan het prachtige Varoise dorpje Le Castellet.

Daniel Ferrier — Persoonlijke verzameling, CC BY-SA 4.0

Kerstmis is voorbij, Camping de la Pascalinette heeft de kerstboom en de kerststal weer opgeborgen, maar de magie leeft voort in Aubagne, de stad beroemd om zijn Santons (kleifiguren voor in de kerststal)…


Maak kennis met de geschiedenis van Aubagne

In de gemeente Aubagne in de Bouches-du-Rhône (13),spreken ze met een zangerig accent, maar het dorp is vooral beroemd vanwege zijn pottenbakkerijen en santons.

L'auteur provençal le plus connu : Marcel Pagnol
Marcel Pagnol

Mocht u een paar goede boeken uit de streek mee willen nemen voor uw kampeervakantie, denk dan eens aan ‘La gloire de mon père’, of ‘Le château de ma mère’, ‘Jean de Florette’, ‘Manon des sources’ of ‘Le temps des amours’… Geschreven door de befaamde Marcel Pagnol (1895-1974), geboren in Aubagne, en Provençaals in hart en ziel. Het Maison natale de Marcel Pagnol is omgebouwd tot een museum dat het leven en werk van deze literaire grootheid viert. Hier kunnen bezoekers meer te weten komen over zijn invloedrijke bijdragen aan de Franse cultuur en zijn band met de regio.

Voor liefhebbers van kunst en cultuur heeft Aubagne het Ceramics Museum, waar prachtige keramische creaties van lokale kunstenaars worden tentoongesteld. Dit museum biedt inzicht in de rijke ambachtelijke tradities van de streek.


Wat is er te doen vanaf de camping in Aubagne?

Een van de meest geliefde trekpleisters in Aubagne is de wekelijkse Provençaalse markt, waar kleurrijke kraampjes een overvloed aan verse lokale producten, ambachtelijke waren en antiek presenteren. De markt dompelt bezoekers onder in de authentieke sfeer van de regio en is een ideale plek om te proeven van heerlijke streekproducten.

De omliggende natuur biedt ook volop mogelijkheden voor ontspanning en avontuur. De nabijgelegen heuvels en bergen lenen zich perfect voor wandel- en fietstochten. Geniet van schilderachtige uitzichten over de Provençaalse landschappen.

Bovendien is Aubagne gunstig gelegen in de buurt van andere populaire bestemmingen in de regio, zoals Marseille en Cassis. Dit maakt het mogelijk om gemakkelijk dagtochten te maken naar de mediterrane kust, met zijn prachtige stranden en adembenemende calanques.

Maak kennis met de Santons van Aubagne

Aubagne ligt in een moerasachtige vlakte, omringd door het Garlaban-massief, het Douard-massief en de Ste Baume. Klei in overvloed, dus de santonnerie (en de pottenbakkerij) lagen voor de hand.

De handbeschilderde kleifiguurtjes – santons – vormen de ziel van de kerststal van de Provence. De belangrijkste figuren zijn Maria, Jozef, het kindje Jezus, de os en de ezel, en de engel. Daar omheen een aantal figuren die de oude ambachten en prominenten van het dorpsleven in de Provence uitbeelden: de herder, de burgemeester, de pastoor, de wasvrouw, de bakker, de trommelslager, de dorpsgek, de kaasmaakster, de molenaar enz. En natuurlijk ook de Drie Koningen.

Par Pernmith — https://www.flickr.com

De santons worden eerst als ruw kleipoppetje gemaakt, waarvan weer een mal wordt gegoten. Die wordt met nieuwe klei gevuld, de twee delen worden op elkaar gepast, netjes afgeschrapt en te drogen gelegd. Daarna worden de santons zo’n 10-12 uur in een oven op circa 1000°C gebakken.

Elke santon is uniek, want ze zijn handbeschilderd met een fijn penseel.

Coyau / Wikimedia Commons

Het woord ‘santon’ komt van het Provençaalse ‘santoun’, wat ‘kleine heilige’ betekent. Tegenwoordig vindt u ook wel grotere santons van bijvoorbeeld metaal, met stoffen kleren aan en met hoofd en handen van beschilderd aardewerk.

Maar in Aubagne vindt u vooral santon-ateliers waar echte liefhebbers werken, en waar ze u graag alles vertellen over de geschiedenis en de kunst!

  • Latitude : 43.295540
    Longitude : 5.572002