De baai van Toulon: ontdek de militaire haven
Toulon
en z’n beroemde baai vol met historie
De baai van Toulon met de militaire haven
Ontdek de mooiste baai van Europa, de Rade de Toulon
Toulon tussen de zee en de bergen

Bezoek Toulon

Op 27 km van de camping ligt de stad Toulon, tussen de bergen en de zee, met liefst 300 dagen zon per jaar. Het is ook een militaire haven (de belangrijkste marinebasis van Frankrijk), en de stad barst van de monument, prachtwijken en verrassende plekken die een bezoekje waard zijn. Er is een rijke hoeveelheid historisch erfgoed, forten, torens, en fraaie geplaveide straten, schaduwrijke voetgangersgebieden…

Je kunt Toulon verkennen met een toeristentreintje (kaartverkoop bij het Office de Tourisme, Place Louis Blanc, nabij de haven).

We hebben het al gehad over de bergen van Toulon (Faron, Coudon, Mont Caume) waar wandelaars, klimmers en andere sportievelingen hun hart kunnen ophalen, en dat niet alleen in de vakantie (!), en over de stranden van Mourillon, de téléphérique (kabelbaan) van de Mont Faron (600 m hoogte, 10 min omhoog met panaoramisch uitzicht van de îles d’Or tot aan La Ciotat) en over het wilde kattencentrum. Hieronder nog meer uitstapjes (de lijst is vanzelfsprekend niet volledig!) voor een dagjetripje, of twee als je er zin in hebt!

Niet te missen als je in de Var vakantie viert: een boottochtje naar de rede van Toulon, met de gebouwen van de Marine Nationale. Duur ongeveer een uur, vertrek vanuit de haven, kaartverkoop ter plaatse. Een bezoek aan het Musée national de la Marine, aan het eind van de haven, is een ‘must’ voor wie van geschiedenis en varen houdt.

Ook de jachthaven zelf is prettig wandelgebied, waar de aangename restaurantjes en terrasjes zich aaneen rijgen. Daar staat ook het zeevaartmonument, een enorme bronzen kolos met een roemruchte geschiedenis, bijgenaamd Cuverville, en de mascotte van de stad.

Omhoog wandelend van de haven naar het stadscentrum kom je diverse iconen van de Provençaalse cultuur tegen, zoals een sculptuur op ware grootte van een stel kaartspelers aan een tafel (Marcel Pagnol) waar je een selfie kunt maken alsof je erbij hoort. En verderop het geheel gerenoveerde ‘vieille ville’…

Toulon heeft tal van parken, groot of klein, op elk moment van de dag te bezoeken, waar het groen in ere wordt gehouden, zomaar middenin de stad:

–          Bij Mourillon, net boven de stranden, de jardin d’acclimatation waar op zaterdagen stelletjes hun trouwreportage komen maken. De kinderen kunnen er rustig spelen terwijl je zelf in de schaduw op een bankje of op het gras luiert…

–          Bij de Pont du Las, het parc des oiseaux met allerlei vogelsoorten, een lust voor het oog… en het oor!

–          Hartje stad en vlakbij de Place de la liberté en het Palais de justice, de jardin Alexandre 1er waar je een heerlijke wandeling kunt maken of lekker kunt uitrusten op een van de bankjes na een ontdekkingstocht door de stad!

Ook wat architectuur betreft heeft de hoofdstad van de Var veel te bieden: de Porte d’Italie, (vlakbij het stadion Mayol, waar rugby wordt gespeeld, de favoriete sport van de Toulonnais! Met de beroemde Rygby Club Toulon, die muguet – lelietjes van dalen – als embleem heeft!), het Fort St Louis, (bij de stranden van Mourillon), en als je langs de Place de la Liberté komt, kijk dan eens omhoog en bewonder het gebouw van de opera (of bezoek het!), het Musée du vieux Toulon, het gedenkteken voor de geallieerden (op de Mont Faron), de Cours Lafayette en zijn beroemde Provençaase markt, de Place Puget en haar fontein…

Kunst en cultuur zijn eveneens ruimschoots vertegenwoordigd, en ook concerten, evenementen, toneelstukken en festivals staan op de agenda:

–          In Le Télégraphe (het oude telegrafiekantoor van Toulon, 2 rue Hippolyte Duprat),

–          In Le Zénith Oméga (Bd Cdt Nicolas) of L’Omega Live, vlak ernaast,

–          In de Opéra de Toulon,

–          In het Café-théâtre bij de Porte d’Italie,

–          Of in het Espace Comoedia (bij Mourillon, in een kleine charmante wijk!).

Eveneens een bezoek waard, het Musée d’art de Toulon (113, av. Gal Leclerc), het Musée des arts Asiatiques (169 littoral F. Mistral), La Maison de la photographie (place du Globe), L’Hôtel des arts (236 av. Leclerc), het Muséum départemental du Var (Jardin du Las – 607 chemin du Jonquet), waar het hele jaar door allerlei exposities worden gehouden.

Tot slot, voor de liefhebbers van spiritueel toerisme, zijn er ook heel wat kerken te bezoeken in het stadscentrum:

–          De kerk St Louis (dicht bij de haven en de Place d’Armes),

–          De kerk St François de Paule (aan het begin van de Cours Lafayette),

–          De kathedraal ND de la Seds (Place de la Cathédrale, hartje centrum),

–          En voor een schitterend uitzicht en een frisse neus, de kapel ND du Cap Falcon (op de Cap Brun).

Misschien is een dag niet genoeg om heel Toulon te bekijken, maar na een vermoeiende ontdekkingstocht wachten het verlokkelijke zwembad van de camping, en de cigales!


  • Bezoek Toulon
    83000 TOULON
  • Latitude : 43.120313
    Longitude : 5.931450