Camping dicht bij de Gouden Eilanden Provence
Op het eiland Le Levant
ben je helemaal verbonden met de natuur
Île du Levant Gouden Eilanden Hyères Provence
Rebels en wild
Het eiland Le Levant is voor liefhebbers van natuur
Camping nabij Hyères
Het eiland Le Levant
is als een balkon boven de Middellandse Zee
Camping in de Provence vlakbij het eiland Le Levant
Het île du Levant voor de kust van de camping
Het beste van Zuid-Frankrijk

Het eiland Le Levant

Op enkele kilometers afstand van 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette® ligt het eiland Le Levant in de Middellandse Zee. Het is prima per boot te bereiken en het vormt samen met Porquerolles en Port-Cros de zogenaamde Gouden Eilanden.

Le Levant, een ongerepte schoonheid

Île du Levant, het 3e Gouden Eiland tegenover 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette® in de Provence
Het Île du Levant in de Middellandse Zee

Het eiland Le Levant wordt al bewoond sinds de oude bronstijd (1800 – 1500 voor Christus) en is net zo groot als het eiland Porquerolles. Slechts 10% van de oppervlakte is echter openbaar toegankelijk: naast het natuurreservaat (20 hectare) is het ook een erkende plaats voor naturisme in de Middellandse Zee. Liefhebbers van een sportieve vakantie kunnen ook op de camping duiken, zwemmen en onderwaterschatten ontdekken. Het eiland is bereikbaar per boot, met vertrek vanuit Hyères en Le Lavandou.

Een zware historische erfenis

Het eiland Le Levant heeft natuurlijke en authentieke landschappen, maar is ook getuige van een verdrietig hoofdstuk in de criminele geschiedenis…

Het Île du Levant, een vredig mediterraan eilandje in de Provence, was begin 1900 het toneel van een gevangenis bedoeld voor jonge delinquenten. Het doel was om deze jonge, verloren zielen op het spoor te komen met behulp van methoden die destijds als passend werden beschouwd en die achteraf gezien wreed en onmenselijk worden gezien.

Aan het begin van de 20e eeuw werd Frankrijk geconfronteerd met aanzienlijke sociale uitdagingen, waaronder een toenemende criminaliteit onder de jeugd. De toenmalige autoriteiten reageerden door instellingen op te richten die bedoeld waren om jonge delinquenten te rehabiliteren. Helaas bleek de aanpak op het eiland Le Levant wreed en onmenselijk.

 De kinderstrafkolonie op het eiland Levant
Opstand tegen de Franse gevangenis – Veertien jongens levend verbrand – Bron Wikipedia

Terwijl keizer Napoleon III in 1860 de strafkolonies voor kinderen legaliseerde, trok in februari van het jaar daarop een konvooi van ongeveer zestig jonge landlopers, tussen de 5 en 21 jaar oud, richting het wildste van de drie Îles d’Or om de eerste gevangenen te worden van de ‘Landbouwkolonie van Sainte-Anne’.

De levensomstandigheden in de strafkolonie waren moeilijk, zowel fysiek als geestelijk. Jonge gevangenen werden onderworpen aan dwangarbeid en zeer strenge discipline. Onderwijs, dat de pijler van deze instelling zou zijn, werd vaak verwaarloosd ten gunste van bestraffende methoden. Onder het mom van het heropvoeden van verloren jongeren, werd de strafkolonie uiteindelijk gebruikt om de negenhonderd hectare die eiland groot is, te onderhouden en te cultiveren.

De strafkolonie op het Île du Levant heeft diepe littekens achtergelaten bij de kinderen die daar gevangen werden gehouden. Velen hebben een blijvend trauma opgelopen, waardoor hun vermogen om na hun vrijlating te re-integreren in de samenleving in gevaar is gebracht. Deze pijnlijke ervaring leidde tot toenemende kritiek van het maatschappelijk middenveld en leidde uiteindelijk tot de sluiting van de strafkolonie op het eiland.


Er is een herdenkingssteen opgericht ter nagedachtenis aan de honderden kinderen die hier het leven lieten en aan degenen die zich gedurende de zevenentwintig lange jaren tijdens welke de strafkolonie bestond, verzetten tegen mishandeling.

Het eiland Le Levant is ook een erfgoed van prachtige natuur

Het natuurreservaat ‘Le Domaine des Arbousiers’ geeft alleen al het eiland zijn uitzonderlijke karakter! Liefhebbers van ecologisch verantwoorde vakanties, die graag in het hart van onze bijzondere vegetatie verblijven, zullen blij zijn om de geweldige natuur van dit rebelse eiland en zijn natuurpad te ontdekken. Ondanks dat slechts 10% van het grondgebied toegankelijk is voor het publiek (de rest is militair terrein), is het eiland Le Levant met het ‘domaine d’Heliopolis’ de belangrijkste naturistenbestemming in Frankrijk. En of je nou gekleed of ongekleed bent, iedereen is welkom op de stranden en baaien van dit betoverende eiland!

Ga dus óf naar het vertrekpunt van de veerboten in de haven van Hyères (port Saint-Pierre) waar je rekening moet houden met een overtocht van 1,5 uur óf naar de haven van Lavandou, waar taxiboten de overtocht verzorgen.

Zorg ervoor dat je voldoende water meeneemt, want het eiland beschikt niet over drinkwaterbronnen! Houd er ook rekening mee dat roken om duidelijke veiligheidsredenen ten strengste verboden is op het gehele eiland.

 Civiele haven van het eiland Levant
Ayguade du Levant – Foto: Matthieu Sontag, licentie CC-BY-SA.
  • Eiland Le Levant
    Hyères
  • Latitude : 43.027991
    Longitude : 6.466566