Camping de La Pascalinette en La Londe

140 jaar gezamenlijke geschiedenis!

De geschiedenis van een van de oudste campings van de Var in de Provence.
En de geschiedenis van Camping de La Pascalinette® is nauw verbonden met die van de gemeente La-Londe-les-Maures.

Want de 5½ hectaren die de camping beslaat, is wat er overbleef van de enorme domeinen van de Châteaux des Bormettes, La Coulerette en La Pascalette, eigendom van de familie van Victor en Albert Roux, stichters en weldoeners van La-Londe-les-Maures in de Var.

“Bij de verkiezingen in 1904 belooft Albert Roux aan de kiezers dat hij het stadscentrum van de gemeente vanaf een van zijn domeinen van drinkwater al voorzien.
Sterker nog, hij laat fonteinen aanleggen die de stad van uitstekend water voorzien en die tijdens zijn vier opeenvolgende mandaten van groot belang zullen zijn voor de verbetering van de gezondheid van de stedelingen.”

Albert Roux en zijn vader Victor worden beschouwd als de weldoeners van de gemeente La-Londe-les-Maures.
De financiële steun van Victor en de goede daden van zijn zoon hebben veel bijgedragen aan de ontwikkeling van La-Londe-les-Maures.”
Wat is vandaag de dag het verband met Camping de La Pascalinette?
Even een stukje genealogie:

Albert Roux is de oudste zoon van Victor (de tweede burgemeester van La Londe).
Albert krijgt twee kinderen met Henriette Poulle: Hélène en Emmanuel.
Dochter Hélène trouwt met Charles de Jesse-Levas. Ze krijgen vier kinderen: Antoine, Jacques, Elizabeth en Hélène.
Hun oudste zoon, Antoine de Jesse-Levas, trouwt met Germaine Le Cardinal, ook zij krijgen weer kinderen: Hélène en René.
En die laatste Hélène de Jesse-Levas trouwt met Hubert Guillaume, die in 1964 Camping de La Pascalinette begint.
Hun tweede zoon – Jacques Guillaume – is de huidige eigenaar. Hij is dus in rechte lijn de achter-achter kleinzoon van Albert Roux, de tweede burgemeester van La-Londe-les-Maures!

Victor Roux, Napolitaan van geboorte, emigreerde naar Frankrijk en maakte zijn fortuin in de regio Marseille met de aan- en verkoop van bedrijven. In 1874 raakt hij gecharmeerd van Château des Bormettes e en koopt het na de dood van de schilder Horace Vernet, van diens kleinzoon, samen met de 300 hectaren grond die zich uitstrekken van de Middellandse zeekust tot aan de met dennenbossen begroeide heuvels.

Dit château staat in Bormettes, voorheen behorend bij Hyères, en ligt vlak bij het huidige strand Argentière in La-Londe-les-Maures.
Victor Roux restaureert het château en knapt het omringende park op.
Tegen ieders advies in stort hij zich vervolgens op de mijnbouw; na langdurig en kostbaar onderzoek heeft hij een loodader (argentière) gevonden en gaat die exploiteren. In 1881 sticht hij de Société des Mines des Bormettes. Het wordt de belangrijkste loodmijn van Frankrijk!

Het behoeft geen betoog dat dit grote voorspoed brengt aan deze eens zo landelijke wijk van Hyères…
In 1901 wordt La-Londe-les-Maures een zelfstandige gemeente!
Albert, de oudste zoon van Victor Roux, volgt zijn vader op als hoofd van de Société des Mines des Bormettes.
Dankzij de ontdekking van nieuwe aders in La-Londe-les-Maures is het bedrijf bijzonder winstgevend!
Uit Alberts huwelijk met Henriette Poule, van adelijke komaf, worden twee kinderen geboren: Paul et Hélène. Het zijn deze kinderen die later de châteaux La Pascalette, La Coulerette en Château Neuf des Bormettes laten bouwen.

Het is dus al 140 geleden dat de familie Roux verliefd werd op dit stukje paradijs, dit ‘Coin de Paradis’ in de Var in de Provence, dat eerst bij Hyères hoorde maar later verzelfstandigde tot La Londe-les-Maures…
En Camping de La Pascalinette viert daardoor dit jaar zijn 50-jarig bestaan!
Het stadswapen van La-Londe-les-Maures, ontworpen door Albert Roux, tussen 1904 en 1912.


Blason de la ville de la Londe-les-Maures, créé par Albert Roux, entre 1904 et 1912.


Met dank aan de vereniging ALPHA, uitgever van het boek ‘La-Londe-les-Maures, petites et grandes histoires, Spicilège alphabétique’ voor de hulp bij het schrijven van dit artikel.

  • De camping & la Londe
    83250
  • Latitude : 43.135696
    Longitude : 6.219997