Bezoek aan het Museum van cultuur en landschap in Hyères

Wat te doen tijdens je vakantie in de Provence in Zuid-Frankrijk?

Onze vakantiegangers vragen ons vaak ‘Wat kunnen we doen en bezoeken aan de Côte d’Azur en de Provence’? Als je met je gezin van wat cultuur wilt genieten tijdens je kampeervakantie aan zee, ga dan naar de receptie van 4 sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette ® in La Londe-les-Maures, Zuid-Frankrijk. Zij helpen je graag verder met wat te doen en te zien in de Provence en meer in het bijzonder de regio rondom de camping (de Var).

Of je nu een cultureel, sportief of gastronomisch uitstapje wilt maken, onze regio zit vol met leuke plaatsen om te bezoeken tijdens een kampeervakantie met gezin of vrienden.

Architectuur, beeldende kunst, natuurwetenschappen…

In het centrum van Hyères, op slechts enkele minuten van de familiecamping, kan je dit verbazingwekkende gebouw bezoeken. Wat tegenwoordig het ‘La Banque – Musée des Cultures et du Paysage’, de Villa Victoria (eigendom van Laugier), was vroeger de Banque de France. Deze markante plek in de stad, met zijn neoklassieke architectuur, is gebouwd in het midden van een mediterrane tuin en is volledig gerestaureerd. Er zijn meer dan 200 kunstwerken te zien in de meest uiteenlopende vakgebieden zoals archeologie, schone kunsten, etnografie, natuurwetenschappen, enz.

Tuin van het Museum van de Bank in Hyères in de Provence
Crédits : ODT Hyères

Ontdek de geschiedenis van Hyères

Hyères-les-Palmiers, een kunststad met meer dan 2.400 jaar geschiedenis, is bij vakantiegangers vooral bekend om de vele langgerekte stranden langs de Middellandse Zee, surfplekken en natuurlijk de Gouden Eilanden: Porquerolles, Port-Cros en Le Levant. Op de camping zijn we bijzonder gesteld op Hyères en als bewijs daarvan zijn veel van haar bezienswaardigheden opgenomen in Nos Coins de Paradis ®. Zo kun je eenvoudig en praktisch kennismaken met deze prachtige badplaats in de Provence.

Permanente tentoonstelling op de eerst étage

Hyères-les-Palmiers is minder bekend om zijn culturele erfgoed, dat niettemin zeer gevarieerd is. Dit is precies wat de permanente collectie van het museum op de eerste verdieping van het gebouw, waarvan de werken als Musée de France zijn geclassificeerd, laat zien.

De geschiedenis van de stad en de evolutie van het landschap wordt zo op een zeer brede manier benaderd in de 11 zalen op de eerste verdieping.

In wat vroeger de flat van de directeur van de bank was, ontdek je nu fotografische werken, schetsen en hedendaagse installaties.

En een tijdelijke collectie op de begane grond van het gebouw

In samenwerking met de Stichting Maeght (in Saint-Paul-de-Vence) zal het Musée des Cultures et du Paysage tot 25 september 2022 het werk van Georges Braque (1882-1963) in ere houden. In het bijzonder zijn gravures en zijn vele inspiraties. Voor meer details kan je de website van de stad Hyères en het artikel over de tijdelijke tentoonstelling in het Musée de la Banque raadplegen.

Het volgende deel van het bezoek vindt plaats in de kelder, in de verbazingwekkende kluis waarvan de streng beveiligde toegang getuigt van het oorspronkelijke doel van het pand.

De bank en de bijzondere omgeving

Na een bezoek aan het museum kan je fijn ontspannen in de paden van de prachtige mediterrane tuin die het gebouw omringt. Meer dan 1.100 m² ervan is hersteld om een duidelijker verband te leggen tussen de tuin en de architectuur van het gebouw. Vroeger was het een Franse tuin, maar deze is volledig heringericht om een mediterraan karakter te bieden dat meer in harmonie is met het geheel.

En voor onze natuurminnende vakantiegangers die nog niet in de gelegenheid zijn geweest, is er altijd tijd voor een wandeling over de paden van de camping om ons prachtige botanische parcours Décou’Verte te ontdekken en meer te weten te komen over de exotische en mediterrane planten en soorten die het domein omringen.

Bezoek het museum, wandel over de camping, neem een duik in de verwarmde zwembaden van het waterpark en sluit deze mooie dag af in het restaurant Jardins de La Pascalinette®… Dat klinkt toch als een fantastische vakantiedag?

Museum voor de kat – Óscar Domínguez
Monument au Chat – Óscar Domínguez – Crédits photo : ODT Hyères

Prijzen:

Vol tarief: € 7,-

Gereduceerd tarief: € 4,- op vertoon van een bewijsstuk (inwoners van Hyères, studenten, begunstigden van RSA of Pôle Emploi, 65-plussers)

Gratis toegang: 1e zondag van elke maand, Junioren (onder 18 jaar), gehandicapten, pers, leden van de vereniging “Vrienden van het Museum”, ICOM, Ministerie van Cultuur en Onderwijs Pas.

Het museum is toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.

  • La Banque, Museum van Cultuur en Landschap in Hyères
    14 Avenue Joseph Clotis
    83400 Hyères
  • Phone : 04 83 69 19 40

SCHEMA'S La Banque, Museum van Cultuur en Landschap in Hyères

September - juni: 's middags geopend van dinsdag tot zondag van
14.00 tot 18.00 uur en woensdag- en zaterdagochtend van 10.00 tot 13.00 uur.
Juli - augustus: Open van dinsdag tot zondag van 15.00 tot 19.00 in de middag
tot 19.00 uur en woensdag-, donderdag-, vrijdag- en zaterdagochtend
en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.
Uitzonderlijke opening op donderdag tot 21.30 uur.
Gesloten op maandag