De Tarte Tropézienne, hier komen fijnproevers samen gourmands

Ben je fijn op vakantie op 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette® in de Provence, en wil je hier graag eens van de lokale culinaire specialiteiten proeven?

Dan zit je hier goed, want in Saint-Tropez, niet ver van de camping, kun je de originele tarte tropézienne proeven, met z’n unieke heerlijke smaak!

Een stukje geschiedenis…

In 1952 kwam Alexandre Micka, een banketbakker van Poolse afkomst, aan in de Provence en hij besloot een zaak te gaan openen in Saint-Tropez.

Omdat hij graag het recept wilde delen voor de brioche-roomtaart, gemaakt door zijn grootmoeder, besloot hij deze taart nu zelf in zijn nieuwe banketbakkerij te gaan maken.

Pas drie jaar later, tijdens de opnames van de film ‘Et Dieu… créa la femme’ van Roger Vadim, zou deze taart, die later wereldberoemd werd, zijn naam gaan vinden. De banketbakker Micka was destijds verantwoordelijk voor het bereiden van de maaltijd voor de hele filmploeg en bracht voor het dessert zijn nieuw bedachte taart mee. En dat was meteen een schot in de roos!

Brigitte Bardot stelde voor om de taart ‘Tarte de Saint-Tropez’ te noemen. Uiteindelijk werd gekozen voor de naam ‘Tarte tropézienne’.

Sinds die tijd bestaan ​​er nog steeds het restaurant en de winkels ‘La Tarte Tropézienne’ in het kleine dorpje Var en aan de Côte d’Azur. Het is trouwens ook een heel leuk idee voor een wandeling, bijvoorbeelod voor alle foodies die op de camping verblijven! 😉

Het recept

Tarte Tropézienne, de specialiteit van Saint-Tropez.
De ‘tropézienne’, een lichte en heerlijke brioche!

Zo zacht als je het je maar kan voorstellen, is de tropézienne-taart, beter bekend als ‘Tropézienne’, een soort brioche gevuld met een mengsel van botercrème en banketbakkersroom. Het wordt bestrooid met wat kristalsuiker en je kan het nog wat meer op smaak brengen met wat oranjebloesemwater of rum.

Licht verteerbaar en heerlijk van smaak, dus perfect als afsluiting van een maaltijd en ook als tussendoortje. Dit gebakje is ook favoriet bij veel Provençaalse mensen die het verkiezen boven zware toetjes.

Waar kun je de Tropézienne proeven?

Deze specialiteit wordt vaak aangeboden in de vele gebakjes in het departement Var. Wil je echter de ECHTE Tropeziaanse taart proeven, dan kun je uiteraard terecht in de gelijknamige winkels in Saint-Tropez, maar ook in Hyères, of zelfs in Toulon, Sanary sur Mer…

Na urenlang plezier te hebben gehad in het waterpark van onze familiecamping, is de kans groot dat u en uw kinderen een beetje trek krijgen! In individuele porties of in familieformaat, hier is een gouden kans om een ​​van de gastronomische specialiteiten van de Provence te ontdekken!