De strijd van het licht tegen de duisternis

4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette ® nodigt je uit om vandaag de mytische legende van de duivel in Évenos te ontdekken, een verhaal dat zijn wortels heeft in de bergkloven van de Provence.

Évenos is een pittoresk dorpje genesteld in de bergkloven van de Provence, op ongeveer 1 uur van je favoriete camping aan zee. Hier bestaat een fascinerende legende die al eeuwen teruggaat. Centraal in dit mytische verhaal staat de duivel zelf, wiens aanwezigheid de plaatselijke bevolking heeft gekweld en een onuitwisbare stempel heeft gedrukt op de rotsen van de kloven. Dompel jezelf onder in de betoverende wereld van de legende van de Duivel in Évenos.

Het kasteel van Évenos en de kwellingen van zijn bewoners

De ruïnes van het kasteel van Évenos – ©Wikipedia / Évenos, gemeente in de Var in de regio Provence-Alpes-Côte-d’Azur

Volgens de legende had de Kwade zijn intrek genomen in het kasteel van Évenos, van waaruit hij de zielen van de inwoners voortdurend kwelde. Er heerste een klimaat van terreur en tegen deze achtergrond ontpopte bisschop Sint Maarten zich tot de held van de gemeenschap.

Om de Ebrosianen uit hun kwade greep te bevrijden, had Sint Maarten het gewaagde idee om de duivel uit te dagen. De uitdaging was om in drie sprongen de kloven van Ollioules te bereiken. Tot ieders verbazing slaagde Sint Maarten met gemak in deze prestatie, maar hij realiseerde zich het gevaar toen de duivel nog maar één sprong verwijderd was van de overwinning. De bisschop smeekte de hemel om goddelijke tussenkomst om te voorkomen dat de duivel de derde sprong zou maken. Het hemelse antwoord kwam in de vorm van een hevige windvlaag die de duivel in de bedding van de Destel wierp. De val was zo dramatisch dat hij een diepe afdruk in de rots achterliet, die ons voor altijd herinnert aan de nederlaag van de Kwade.

Op zoek naar de voetafdruk van de duivel

Het verhaal van de val van de duivel in Évenos houdt hier niet op. De afdruk die de duivel in de rots heeft achtergelaten, zestig centimeter lang en twintig centimeter breed, is een voorwerp van fascinatie geworden voor zowel de plaatselijke bevolking als bezoekers. Sommigen beweren het te hebben gezien, terwijl anderen ernaar blijven zoeken, waardoor er een blijvend mysterie rond dit legendarische relikwie is ontstaan.

Zoals vaak het geval is met oude legendes, bestaat het verhaal van de duivel in Évenos in verschillende versies. Elk verhaal, dat van generatie op generatie wordt doorverteld, voegt zijn eigen nuance toe aan deze betoverende sage. Op deze manier houden de plaatselijke bewoners de rijkdom van deze legende in stand en helpen ze haar door de eeuwen heen levend te houden. De legende van de duivel in Évenos, een dorp op een steenworp afstand van Toulon, blijft een boeiend verhaal dat mysterie, moed en goddelijke interventie met elkaar verweeft. De kloven van de Provence, doordrenkt van dit verhaal, nodigen nieuwsgierigen uit om de voetafdruk van de duivel zelf te komen zien. Voor hen een tastbaar bewijs van de overwinning van het geloof op de krachten van het kwaad, Liefhebbers van een sportieve vakantie gebruiken onze mooie regio, om de verborgen en soms steile paden van de kloven van de Ollioules te verkennen. Door deze legende schrijft Évenos zijn naam in de annalen van de regionale folklore die zo rijk aanwezig is in de Provence.

  • Mythen en legendes van de Provence: Évenos
    83330 Evenos
  • Latitude : 43.16284
    Longitude : 5.84563