De dolmen van Gaoutabry

©Daderot

Bij La Londe-les-Maures, op een kwartier rijden van Camping de La Pascalinette® (6,6 km), vind je de dolmen (hunebed) van Gaoutabry, een van de grootste megalitische monumenten van de Provence. En ook meteen het grootste hunebed in de Var! Sinds 1988 officieel erkend als historisch monument.

In het hart van het massif des Maures, ten noorden van de piek van de Favanquet, domineert de dolmen het schiereiland Giens en de gehele baai van La Londe. In het Provençaals betekent gaoutabry ‘schuilplaats op een heuvel’ (een samentrekking van ‘gaouto’, de helling van een heuvel, en ‘abri’ of ‘abry’: beschutte plek).

Een lesje geschiedenis ? Eigenlijk meer de prehistorie!

©Liondartois

Een dolmen is een constructie die bestaat uit een of meer platte ‘dekstenen’ die op een aantal verticale stenen geplaatst zijn: de draagstenen. In het algemeen worden dolmen beschouwd als grafmonumenten die een gemeenschappelijke begraafplaats markeren.

In Europa dateren de bekende dolmen van tussen het eind van het 5e en het 3e millennium voor Christus. Voor wie het interesseert, de dolmen zijn gebouwd van leisteen en hebben een afmeting van 10 x 6,5 m.

Nergens anders dan in de Var vinden we zo’n zestig dolmen (hunebedden) en circa twintig menhirs (grafstenen).

Ze maken deel uit de grote hunebeddenreeks van Les Maures, met de dolmen van La Maubelle (of dolmen van Montbel) nabij La Crau, en de dolmen van Les Antiquailles in Cuers op de helling van de gelijknamige heuvel.

Zo kom je er:

Piste Notre Dame des Maures
Lieu-dit Gaoutabry
83250 La Londe-les-Maures

Je vindt er onder meer een informatieplateau met bijzonderheden over het schitterende uitzicht.

Gereglementeerde toegang, afhankelijk van de openstelling van het massief (brandpreventieplan).

Looproute: 2,3 km, hoogteverschil: 150 m

  • De dolmen van Gaoutabry
    1800 ancien chemin de Hyères
    83250 La Londe-les-Maures
  • Latitude : 43.172012
    Longitude : 6.238808