Port-Cros twee vadem vanaf de camping

Het Parc National de Port-Cros

Het Nationale Park Port-Cros

Frankrijk telt 9 nationale parken en Camping de La Pascalinette® heeft het geluk vlak bij een ervan te liggen!

port cros

Port-Cros, een van de drie Gouden Eilanden, is per boot bereikbaar en valt onder het gelijknamige nationale park, dat zich eigenlijk uitstrekt over meerdere gemeenten en een groot gedeelte van de zee: 1.700 ha land en 2.900 ha maritiem gebied!

Dit in 1963 gecreëerde nationale park is het oudste mariene park van Frankrijk en Europa. Het historische erfgoed is enorm, rijk aan Romeinse overblijfselen (zoals Olbia), ongeveer twintig militaire forten en zo’n dertig scheepswrakken onder water.

Het is sinds het ontstaan sterk geëvolueerd en bestaat tegenwoordig uit:

 • twee centra waar het publiek welkom is: het eiland Port-Cros en het eiland Porquerolles plus de hen omringende zee, tot 600 m,
 • een projectgebied voor duurzame ontwikkeling (‘participatiegebied’) in samenwerking met Hyères-les-Palmiers, Le Pradet, La Garde, Ramatuelle en La Croix-Valmer,
 • een ‘omringend’ maritiem gebied vanaf de kust van La Garde tot aan Ramatuelle en tot meer dan 5 km ten zuiden van de îles d’Or.

Het Conservatoire botanique national méditerranéen van Porquerolles wordt beheerd door het Parc national. Het schiereiland Giens profiteerd ook van hun technische bijstand.

Het Parc national van Port-Cros coördineert ook de inrichting en monitoring van het Sanctuaire International pour les mammifères marins (zeezoogdieren, Pélagos), ontstaan uit een overeenkomst tussen l’Italië, Monaco en Frankrijk, een maritiem gebied van 87.500 km².

Het omvat onder meer enkele beschermde natuurgebieden: het îlot de la Bagaud en het ilôt de la Gabinière, het onderkomen van PELAGOS.

Volgens de site van het Parc national, vind je er een flora van 602 landsoorten en 500 algensoorten. Wat fauna betreft: 144 vogelsoorten (waarvan er 40 nestelen), 180 vissoorten en enkele met uitsterven bedreigde landdieren.

Kortom, de missie is simpel: beschermen en bewaren, kennen en begrijpen, bewust worden en opvoeden.

sentiers sous marin

Je kunt er dus soms zonder het te weten terechtkomen, bijvoorbeeld tijdens een snorkeltocht op zoek naar amphora’s vanaf het strand van Le Bouvet (Giens)*, of bij Olbia, of via een andere onderwaterwandeling

Bezoek op Porquerolles ook eens de ‘Moulin de bonheur’ of het fort Sainte Agathe…

Ontdek op Port-Cros het plantenpad of het schrijverspad, de botanische route van Niel in Giens, of het douanierspad van Cap Taillat (Ramatuelle)…..

De lijst is eindeloos, daarom hebben we onze rubriek “Nos Coins de Paradis®” gecreëerd, waar je al onze tips vindt voor een onvergetelijke vakantie… En om je de weg te wijzen naar de schatten van de Provence!.

Bruno Lafage / Agence française pour la biodiversité

*onder begeleiding van een instructeur

 • Nationaal park Port Cros
  Route des Forts
  83400 Hyères
 • Latitude : 43.003889
  Longitude : 6.396243