Dorpen van de Provence
Als je in de lucht kijkt in Gonfaron…
zie je misschien een vliegende ezel voorbij komen!
wat te bezoeken in de Provence?
De vliegende ezel
is het beeldmerk van de fabriek van Gonfaron

De vliegende ezel van Gonfaron

Hier is de tweede aflevering van onze serie over de mythen en legendes van de Provence, waarin we het zullen hebben over Gonfaron, een klein dorpje in het hart van de zuidelijke Provence met zijn beroemde vliegende ezel. De 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette ® in La Londe-les-Maures helpt je graag deze regio in het zuidoosten van Frankrijk te ontdekken via zijn typerende dorpjes en ook de lokale geschiedenis, zodat je nog weer eens terug wilt komen naar onze mooie regio hier in Zuid-Frankrijk.

Een vliegende ezel of de wraak van een heilige

Het was ergens tussen de 17e en 18e eeuw dat dit verhaal voor het eerst verscheen. Het gaat over een antireligieuze man uit Gonfaron, die weigerde de straat voor zijn deur schoon te maken voor de processie van Saint Quinis, de beschermheer van het dorp. Voor de gelegenheid moest iedere dorpeling zich grondig wassen in de steile straten van het dorp, ter ere van de patroonheilige. Niet alleen weigerde de ongelovige dit te doen, hij bespotte ook nog openlijk de heilige door te zingen dat deze alleen maar hoefde te vliegen om over het straatvuil heen te komen! Dat was een slecht idee… aangezien de ezel van de ongelovige dorpeling, geïrriteerd door de paardenvliegen, op de top van de heuvel bij de kapel van Gonfaron op de hellingen van de Carnaaraute, zijn pad verliet en in de lucht vloog. Dit gebeurde precies boven het ravijn, waardoor zijn ongelukkige berijder op de grond werd gegooid.

Ongetwijfeld had Saint Quinis daarop wraak genomen! Uit dit verhaal komt de lokale uitdrukking ‘in Gonfaron vliegen de ezels’ ( in het Provençaals: à Gounfaroun leis ai volon voort.

Genesteld aan de voet van het Massif des Maures en op ongeveer 30 minuten van 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette ®, is Gonfaron een goed idee voor bijvoorbeeld een wandeling tussen twee plonzen in de verwarmde zwembaden van het waterpark van de camping!

  • Mythen en legenden van de Provence: Gonfaron
    83590 Gonfaron
  • Latitude : 43.32037
    Longitude : 6.28796