De baai van Toulon: ontdek de militaire haven
Toulon
en z’n beroemde baai vol met historie
De baai van Toulon met de militaire haven
Ontdek de mooiste baai van Europa, de Rade de Toulon
Toulon tussen de zee en de bergen

Beslist een bezoek waard : de rede van Toulon, de mooiste van Europa.

Combineer je campingvakantie aan zee met een bezoekje aan de trots van de inwoners van Toulon !

Op maar 20 minuten van de camping ben je in Toulon, met z’n fameuze zeehaven.

Ingenieur en militair architect Vauban (1633-1707) noemde de rede van Toulon al de mooiste van Europa ; beslist een bezoek waard.

Je viert vakantie op je 4-sterren camping Les Jardins de la Pascalinette® in Hyères en je wilt weten wat er in het departement Le Var zoal de moeite van een bezoekje waard is ? Geen punt ! Het zuiden van Frankrijk en preciezer de Provence bieden een keur aan even typerende als verwonderlijke bijzonerheden die je niet wilt missen. Of het nou gaat om wandelen met de kinderen en vrienden, om culturele of meer ludieke hoogtepunten, de medewerkers van je favoriete camping weten er alles van en adviseren je graag over de mooiste attracties waarvan de rede van Toulon er één is.

Je kunt de haven vanuit zee maar ook vanaf het vasteland ontdekken.

Gedomineerd door de vier bergen van Toulon (Le Baou des Quatre Oures, le Mont Caume, le Mont Faron en le Mont Coudon) behoort de zeehaven van Toulon tot de attracties van de regio Le Sud/PACA waar je niet omheen kunt. Al een jaar of 8000 geleden op natuurlijke manier ontstaan, werd de haven in de oudheid al door de Grieken en Romeinen als handelspost gebruikt. Koning Lodewijk XIV snapte het strategisch belang van de ligging van Toulon en gaf militair architect Vauban opdracht er een marinehaven te bouwen. Nog steeds is Toulon de belangrijkste haven voor de Franse zeestrijdkrachten.

De rede, bestaande uit een grote en een kleine haven, sluit aan bij 3 gemeenten : Toulon, Seyne-sur-Mer en Saint-Mandrie-sur-Mer. In het oosten wordt de grens gevormd door het schiereiland Giens, in het zuiden door Saint-Mandrier. Tussen die twee havens is in de 19e eeuw door de marine en zwemmers een dijk aangelegd wat heel gevariëerde oevers opleverde : van zand- en grindstranden tot ongerepte kreken en kliffen. Wat je ook mooi vindt, de rede van Toulon biedt een schitterend natuurlijk landschap.

La petite rade de Toulon vue de la presqu’île de Saint-Mandrier (Var, France) – Crédit photo : Myrabella / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Hoe bekijk je de rede van Toulon ?

Of je nou de hellingen van de Mont Faron wilt beklimmen of zeebenen hebt, de rede valt op allerlei manieren te bewonderen. Op de top van de Mont Faron word je getrakteerd op een onbegrensd panoramisch uitzicht rondom, uniek.

Je kunt ook kiezen voor een boottochtje, met een gids, ongeveer een uur. Vaar je door miliaire haven met z’n oorlogsschepen, de forten, het kerkhof van de marine en meer dingen die je nieuwsgierigheid bevredigen.

Boeken op de kaden van Toulon waar je alle info vindt over inschepen voor een tocht op het water die je niet wilt missen.

  • De rede van Toulon
    Port de Toulon
    83000 Toulon
  • Latitude : 43.11944
    Longitude : 5.93340