De niet te missen musea van de Var

Par Daniel Ferrier — collection personnelle, CC BY-SA 4.0

Nergens voor nodig om te wachten tot het regent om cultuur, kunst en vakantie te combineren! Er zijn zoveel musea in de Var, en vaak dicht bij de camping, dat het geen enkel probleem is om een wandeling door de stad, langs het strand of in een van onze prachtige dorpen te maken en de dag (in de koelte!) af te sluiten met een cultureel bezoekje…

De lijst hieronder is vanzelfsprekend niet volledig, het is een beknopte praktische selectie, vlakbij je favoriete waterpark!

Voor liefhebbers van geschiedenis: in het Château de la Clapière, op slechts 8 minuten vanaf de camping, vind je het Museum van Koningin Victoria, een historische schatkamer, gewijd aan de koningin maar ook aan…  l’art de vivre aan de Côte d’Azur! (dinsdag t/m zaterdag)

Voor wie van kunstnijverheid en traditie houdt: op 20 minuten vanaf de camping  kun je tijdens een dagje Provençaalse wijnen proeven, meteen het santon-museum in Pierrefeu-du-Var bezoeken. (maandag t/m zaterdag)

Mode-adepten (!) Ontdek in Solliès-ville (minder dan een half uur vanaf de camping) het museum van Provençaalse kleding in een oude olijfoliemolen. (dinsdag t/m zaterdag)

Liefhebbers van literatuur kunnen, ook in Solliès-ville, hun hart ophalen in het museum Jean Aicard (romanschrijver en academicus 1848-1921) die hier woonde en zelfs burgemeester was. (dinsdag t/m zaterdag)

Voor de nieuwsgierigen, geen airconditioning in het mijnmuseum van Cap Garonne in Le  Pradet maar de ondergronse koelte van een echte mijn met schachten om te verkennen, en bovengronds prachtig uitzicht op de Gouden Eilanden en de haven van Toulon.

En voor de lekkerbekken is er aan de voet van het Maures-gebergte, in Collobrières, het museum van de geconfijte kastanjes en ander Méditerraan snoepgoed, van alles en nog wat… Proeven en genieten!

In dit rondje musea mag natuurlijk het Marinemuseum aan de Place d’Armes in Toulon niet ontbreken, op zo’n half uurtje vanaf de camping. Betaald parkeren, dagelijks (m.u.v. dinsdag) geopend van 10-18 uur. In een volgend artikel praten we je bij over de andere musea in de stad.

Dat artikel zit al in de pen! Intussen kun je wellicht alvast een paar niet te missen bezienswaardigheden in Hyères bezoeken!