Port Pothuau, Hyères

Port Pothuau Hyères

Op zo’n 8 min van Camping de La Pascalinette®, ligt dit pittoreske haventje, dan zijn bestaan dankt aan de zoutwinning.

Zijn naam kreeg het van admiraal Louis Pierre Alexis Pothuau, die er een militaire uitvalsbasis van maakte. De vissersschepen (Port-Pothuau was de thuishaven van zo’n 40 stuks!) moesten plaats maken voor marineschepen. Inmiddels is het weer een vredig haventje in een rustige wijk van Hyères waar het goed toeven is.

Gelegen aan de Golfe d’Hyères-les-Palmiers, tegenover Porquerolles en het l’île du Levant, aan de rand van de zoutpannen van Hyères, herbergt dit charmante méditerrane haventje nog steeds enkele militaire gebouwen (zoals de maritieme gendarmerie) en enkele administratieve overheden. Vroeger, in de XVIIIe eeuw, vestigden zich hier de lokale vissers en bouwden ze er hun ‘cabanons’ (strandhutjes) in het gehuchtje Port-Pothuau, maar ook in La Capte, en op het schiereiland Giens…

Al wandelend van La Place des Pesquiers naar La Place des Pêcheurs, geniet je van een ijsje of neem je een salade terwijl je de Méditerranée bewondert, naar de vissersboten kijkt, of naar de afgemeerde zeilschepen een stukje verderop. Even genieten op het mooie zandstrand, van de kleine genoegens van Port-Pothuau onder de Provençaalse zon…

Vanuit Port-Pothuau kun je naar het strand van Les Salins, en je kunt er het waterrad bewonderen dat het water uit de zee naar de zoutpannen van Salins schept. Port-Pothuau heet daarom ook de haven van Salins!
Nog even wat maritieme cultuurhistorie: er was ook ooit een een Frans slagschip dat Pothuau heette. Het verdedigde van 1898-1929 de méditerrane wateren bij Toulon.

Een stukje geschiedenis…
Jacques, de eigenaar van Camping de La Pascalinette®, heeft een speciale band met de haven Port-Pothuau, want hij werkte er tijdens zijn twee eerdere carrières als respectievelijk officier van de Marine Nationale en als professioneel visser.
Zijn voormalige vissersboot, Le Cupidon (zie foto), een bijzonder aluminium exemplaar, is nog steeds in bedrijf en heeft Port-Pothuau bij Hyères nog altijd als thuishaven.
Helaas kon Jacques zijn grote passie op het water niet langer combineren met het werk voor de camping die zich steeds verder uitbreidt, met name de zwembaden en het waterpark van Camping de La Pascalinette®, hebben Jacques ertoe doen besluiten om een getalenteerde jonge visser het roer van zijn Cupidon in handen te geven om de traditie voort te zetten.

Op enkele kilometers afstand van de camping kunt u de binnenkomst van de vissersboten meebeleven en de vangst bewonderen: langoustines, zonnevis, goudbrasem, zeeduivel, zeewolf, zwaardvis, mul, inktvis, en al die visjes die in de bouillabaisse gaan… Het is maar een deel van de schatten die rond de Rede van Hyères en de îles d’Or worden opgevist!

Petit port de pêche à Hyères, Port Pothuau
Retour de pêche à Port Pothuau
Baudroie, pêchée au large de Porquerolles
Langouste de jolie taille…
Et une belle prise à Port Pothau !
  • Port Pothuau
    Hyères-les-Palmiers
  • Latitude : 43.116120
    Longitude : 6.201288