Kloosterorde van de Kartuizers in de Provence
Maak tijdens je vakantie op de familiecamping
eens een keertje tijd voor een moment van ontspanning en spiritualiteit
Wandeling in de Provence
Wandeling naar de Aiguilles de Valbelle
Een sportieve vakantie in de zuidelijke Provence

Een cultureel of sportief uitje op korte afstand van de camping

Je bent op vakantie op onze fijne camping aan de kust van de Provence en je wilt graag meer van de omgeving gaan zien? Dan raden wij je aan om vanaf camping Les Jardins de La Pascalinette ® een dagtochtje te maken en de Chartreuse de Montrieux le Jeune en de Aiguilles de Valbelle te gaan bezoeken. Dit prachtige gebied ligt op korte afstand van onze 4-sterren camping.

Geniet van zowel ontspanning als spiritualiteit

Bezoek het Kartuizerklooster van Montrieux in de Var
Voorzijde van de kapel van de Chartreuse de Montrieux – Bron: Wikipedia

De Chartreuse Notre-Dame de Montrieux, gebouwd op de uitlopers van het Sainte-Baume-massief, ligt in Méounes-lès-Montrieux, in de zuidelijke Provence, op minder dan een uur van jouw favoriete gezinscamping.

De kapel, het altaar, de koorden van het altaar en het tabernakel zijn geclassificeerd als historische monumenten.

De kartuizermonniken vestigden zich er voor het eerst in 1137, maar het gebouw werd tijdens de revolutie verschillende keren verwoest of zelfs verlaten. Het gebouw dat we vandaag nog zien, dateert uit de 17e en 18e eeuw. De monniken vestigden zich er opnieuw in 1843 om uiteindelijk in 1903 weer te worden verdreven. Er zijn momenteel een tiental kartuizers die hun leven van gebed en werk voortzetten in deze hermitage, omringd door een groot nationaal bos waar je mooie wandelingen kunt maken.

De Chartreuse kan van buitenaf worden bezocht. Er is ook een kleine winkel waar Chartreuse-producten te koop zijn en toegankelijk is voor de bezoekers.

Om vanaf de camping naar de Chartreuse te komen, neem je de snelweg A57 in de richting van Solliès-Toucas, door het dorp Belgentier rijden via de D554 en uiteindelijk de D202 oprijden. Aan het begin van het pad is een parkeerplaats aangegeven. Na 10 minuten lopen (ongeveer 1 km) ben je er!

Merk op dat de missen in de Sainte Roseline-kapel open zijn voor het publiek.

De Aiguilles de Valbelle

Ben je graag sportief bezig tijdens je vakantie of wil je juist liever de prachtige landschappen ontdekken die de Provence te bieden heeft? Ga op pad om de Aiguilles de Valbelle te beklimmen, maar wees wel voorzichtig. Deze 5 uur durende wandeling is voorbehouden aan ervaren wandelaars, omdat het niveau is geclassificeerd als ‘moeilijk’.

Volg vanaf de parkeerplaats de gele markeringen op de verharde weg naar de Chartreuse en ga rechtdoor op het stenen pad. Vervolg dan je klim via het aan de linkerzijde geel gemarkeerde pad. Nadat je op de kruising rechtsaf gaat, neem je op de volgende kruising weer een pad naar rechts dat de GR®9 (‘Grande Randonnées’ dit zijn gemarkeerde lange afstandswandelingen in Frankrijk), volgt (wit-rode markering). Als je dan eenmaal bij de Aiguilles de Valbelle bent, moet je nog ongeveer 2 km rechtdoor rijden omb op de GR (gele markeringen) te blijven en de andere paden aan weerszijden te verlaten.

Wandelen in de Var
Uitzicht op de Aiguilles de Valbelle –
: Wikipedia

Houd er ook rekening mee dat je wordt gevraagd om de rust van de plaats te respecteren met betrekking tot de kloostergemeenschap. Denk er voor vertrek ook aan om de toegangsvoorwaarden tot de bossen op de plaats van de regio Var in de zuidelijke Provence te controleren, want in de zomer kunnen er in het bergmassief zeer snel branden ontstaan. Hierdoor is de toegang van 19 juni tot 20 september gereguleerd en beperkt.

Je bent dan na een 15 km lange, prachtig tocht aangekomen in het hart van de Provençaalse natuur! En dan droom je zeer waarschijnlijk van een heerlijke afkoeling in de zwembaden van het waterpark van de camping!

  • Chartreuse de Montrieux le Jeune en les Aiguilles de Valbelle
    D202
    83136 Méounes-lès-Montrieux
  • Latitude : 43.25917
    Longitude : 5.96613