Jeu de boules spelen op de camping.
Of het nu een wedstrijdje is of gewoon voor de fun,
een potje jeu de boules mag niet ontbreken tijdens je vakantie!
Jeu de boules op de camping
Een vakantie op de camping in het zuiden van Frankrijk
betekent zeker een potje jeu de boules spelen!

Jeu de boules: het spel dat gewoon hoort bij de vakantie!

“Alors ? tu tires ou tu pointes ?”…. “Faudrait pas que tu fasses Fanny vé !”…

Als je deze uitdrukkingen nog nooit hebt gehoord, komt dat omdat je waarschijnlijk nog nooit een uitstapje hebt gemaakt naar de jeu de boules-banen in de Provence, in het zuiden van Frankrijk! Een activiteit die hier zeer serieus wordt genomen: het spelen van jeu de boules (of zelfs ‘een spelletje jeu de boules spelen’) maakt deel uit van het lokale erfgoed, net als pastis en krekels! En vertel ons vooral niet dat jeu de boules geen sport is!

In Les Jardins de La Pascalinette****® wordt jeu de boules dagelijks beoefend door zowel beginners, die dit spel ontdekken tijdens hun kampeervakantie aan de Côte d’Azur, maar ook door echte ‘pro’s’ die al jarenlang hun eigen uitrusting meebrengen. En die uitrusting is vaak voorzien van een gravure van hun eigen naam! Dus je begrijpt nu dat petanque hier echt serieus is! 🙂

Jeu de boules, het spel bij uitstek voor tijdens de vakantie!

Een wedstrijdje jeu de boules op de 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette tussen Hyères en Le Lavandou in de Provence.
Op de camping is het jeu de boules-spel heilig!

Met familie of vrienden is jeu de boules een geweldige manier om samen plezier te hebben! Het is een vriendelijk en leuk spel, dat bedoeld is om eigenlijk eenvoudig en technisch te zijn. Het heeft als doel punten te scoren, door je ballen dichter bij het doel zien te krijgen dan je tegenstander in relatie tot de cochonet(kleine houten bal die als doelwit dient).

Met je voeten goed ‘tanqués’ (van het Provençaalse ‘tanca’: geplant – ‘pèd’ betekent ‘voeten’, vandaar Pé-tanque) in de op de grond getekende cirkel, zul je zo precies mogelijk moeten richten op het doel, dat tussen de 6 en 10 meter verderop ligt. Niet gemakkelijk, vooral als je weet dat je tegenstanders je bal kunnen ‘trekken’ om hem van de cochonnet af te bewegen!

Het spel wordt gespeeld in 13 punten, maar pas op dat je niet met 0 punten ein digt, (13-0), want dan zul je Fanny moeten ‘kussen’! Het is een Provençaalse traditie die bestaat uit het kussen van de blootliggende achterkant van een vrouwelijke voorstelling met de bijnaam Fanny. Het verwijst naar een jonge vrouw van in de twintig, Fanny genaamd, die aan het einde van de 19e eeuw de gewoonte had om verliezende gokkers in de wijk Croix-Rousse in Lyon te troosten door hen haar billen te laten zien.

Een moment van ontspanning op de camping

Met 255.590 licentiehouders in 2022, is jeu de boules de elfde grootste sport in Frankrijk. Bij deze cijfers moeten we nog zeker enkele miljoenen amateurs optellen, die af en toe tijdens hun vakantie spelen, zoals onze kampeerders die elke zomer komen trainen op de bowlingbaan van de camping! En de jeu de boules-baan ligt perfect, want de spelers hoeven maar één stap te zetten om iets te vinden om hun dorst te lessen in de kruidenierswinkel van de camping!

Jeu de boules: een gemoedelijk familiespel bij uitstek.
Het hele gezin kan jeu de boules spelen!