Eikenbladhortensia

  • Eikenbladhortensia

Presentatie

Een decoratieve plant voor het hele jaar

Hydrangea quercifolia, algemeen bekend als eikenbladhortensia, is een plantensoort die tuinliefhebbers over de hele wereld in erg blij maakt. Deze spectaculaire plant komt oorspronkelijk uit de zuidoostelijke regio’s van de Verenigde Staten en staat bekend om zijn kegelvormige bloemen en eikenachtige bladeren.

Deze plant, die je kunt vinden langs de paden van de 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette ®, verbaast onze vakantiegangers met zijn grote verscheidenheid in kleuren.

Of het nu in een gerenommeerde botanische tuin is of in een bescheiden familietuin, de Hydrangea quercifolia brengt een vleugje elegantie en charme met zich mee. Je kan tijdens je verblijf op de camping aan zee in de Provence gemakkelijk genieten van de bloei van deze plant, omdat hij gedurende meerdere maanden bloeit. De grote witte pluimen zijn makkelijk herkenbaar en zie je vanaf het begin van de zomer en tot september of zelfs oktober. In de herfst krijgen de bladeren een weelderige paarsrode tint voordat ze vallen. In de winter vormt de schors, die regelmatig loslaat, een charmante decoratie met zijn prachtige kaneelkleur.

Een sleutelrol in de Indiaanse cultuur

Het verhaal van de eikenbladhortensia gaat verder dan haar mooie voorkomen. De plant heeft ook een belangrijke rol gespeeld in verschillende culturen. In de Indiaanse cultuur wordt bijvoorbeeld gezegd dat de bladeren van deze hortensia werden gebruikt om gewrichtspijn en -ontsteking te verzachten. Dit verhaal getuigt van de nauwe relatie tussen deze planten en de traditionele geneeskunde.

Naast het veronderstelde medicinale gebruik heeft Hydrangea quercifolia ook kunstenaars en schrijvers geïnspireerd.

De elegantie en pracht van de plant zijn vastgelegd in talrijke schilderijen en gedichten, die getuigen van de impact ervan op de menselijke creativiteit.

Hydrangea quercifolia is veel meer dan alleen een sierplant. Het is een bron van inspiratie, schoonheid en traditie die je ongetwijfeld gaat zien tijdens je wandelingen in de vele Coins de Paradis® in de Var en de Provence.

Identiteit

Latijnse naam :Hortensia quersifolia
Familie :Hydrangeaceae
Geslacht :Hydrangea
Soort :quercifolia
Color :Groen blad, rood en paars in de herfst / witte bloemen
Origin :Noord-Amerika
Gebladerte :Bladverliezend
Port :Onregelmatig, struikgewas
Hoogte :1,80 m
Bloeiend :Juli t/m september-oktober
Eikenbladhortensia

Wist je dat?

De bladeren, die tussen de 25 en 30 cm lang zijn, zijn bijna net zo breed en onderscheiden zich vooral door hun diepe insnijdingen, waardoor grote karakteristieke lobben ontstaan.