Eucalyptus

  • Eucalyptus
  • Eucalyptus
  • Eucalyptus

Presentatie

De gigantische dokter van de camping

De eucalyptus, die oorspronkelijk uit Australië komt en langs de meeste paden van de 4-sterrencamping Jardins de La Pascalinette® staat, is één van de grootste bomen ter wereld. Wij hebben een bijzondere voorliefde voor de eucalyptusbomen op de camping, want deze bomen stoten muggen af!

Eucalyptus globulus, algemeen bekend als blauwe eucalyptus, heeft zich naar vele delen van de wereld verspreid. Deze majestueuze boom, behorend tot de Myrtaceae-familie, staat bekend om zijn gladde schors en slanke silhouet, evenals zijn kenmerkende verfrissende geur.

Wat eucalyptus globulus vooral onderscheidt, is de etherische olie, gewonnen uit de bladeren, die veel wordt gebruikt op verschillende gebieden, waaronder aromatherapie, in de farmacie en cosmetica. Eucalyptusolie staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen, waaronder de slijmoplossende en decongestivum werking (dit doet gezwollen slijmvliezen verminderen). Hierdoor is het een waardevol natuurlijk middel tegen luchtwegaandoeningen zoals verkoudheid en hoest.

Belangrijk in het ecosysteem

Op jonge leeftijd beschermen de grote bladeren de boom tegen de zon. Terwijl de bomen doorgroeien, krimpen de bladeren. Hij wordt ook wel de blauwe gomboom genoemd vanwege de kleur van zijn bladeren op jonge leeftijd.

Er zijn meer dan 600 soorten eucalyptus over de hele wereld, het zijn de varianten globulus en de camaldulensis die je op de camping aantreft!

De eucalyptusboom speelt ook een belangrijke rol in de ecosystemen waar hij groeit: de boom biedt namelijk voedsel en een leefgebied voor vele soorten dieren in het wild, waaronder koala’s die zich voeden met de bladeren (de koala’s ga je helaas niet vinden op de camping! ;)), en het helpt het ecologische evenwicht te behouden door de watercyclus te reguleren en de bodem te beschermen tegen erosie.

Identiteit

Latijnse naam :Eucalyptus globulus
Familie :myrtaceae
Geslacht :eucalyptus
Color :Groen / blauw (de jonge bladeren)
Origin :Australië
Gebladerte :Bladhoudend
Port :Boom
Hoogte :Tot 100 m
Bloeiend :Juli/augustus
Eucalyptus

Wist je dat?

De eucalyptus is het plantenembleem van Tasmanië!