Witte gember

  • Witte gember

Presentatie

Witte gemberlelie of vlinderlelie

Hedychium coronarium is een specifieke variant van de witte gemberlelie die zich onderscheidt door zijn prachtige witte bloemen en zijn betoverende geur die heerlijk rondwaart op de paden van 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette ® nabij Hyères.

In het Zuid-Frankrijk, en specifieker in het departement Var in de Provence, wordt deze plant in de volle grond gezet. De prachtige bloemtrossen doen denken aan een zwerm kleine vlinders! Dit voegt een bijna poëtische noot toe aan onze prachtige natuurcamping!

Vooral omdat onze vakantiegangers het geluk hebben om tijdens hun verblijf op onze camping aan zee de hele zomer van de bloei te kunnen genieten!

Deze plant komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en wordt op grote schaal gekweekt vanwege zijn decoratieve eigenschappen, en staat daarnaast ook bekend om zijn culinaire en medicinale toepassingen. Naast de schoonheid van deze planten, geven Hedychium coronarium-bloemen een zoete, bloemige geur af, waardoor ze populair zijn in bloemstukken en siertuinen.

Gastronomische toepassingen

Op culinair gebied wordt Hedychium coronarium, die eigenlijk in z’n geheel plant eetbaar is, inclusief de wortels en bladeren, voornamelijk gekweekt vanwege zijn aromatische wortelstokken. Deze wortelstokken geven een zoete en bloemige gembersmaak af, die niet gebruikt wordt in de Provençaalse gastronomie die we zo koesteren, maar wel ideaal is voor het op smaak brengen van zoete en hartige gerechten en ook voor het bereiden van verfrissende drankjes en thee.

Op medicinaal gebied wordt Hedychium coronarium ook in de traditionele geneeskunde gebruikt vanwege zijn ontstekingsremmende, pijnstillende en spijsverteringseigenschappen. Extracten van de plant worden soms gebruikt om maagklachten, spierpijn en huidontsteking te verlichten.

Identiteit

Latijnse naam :Hedychium coronarium
Familie :Zingiberaceae
Geslacht :Hedychium
Soort :coronarium
Color :Groene bladeren / witte bloemen
Origin :Tropisch Azië (India)
Gebladerte :Bladverliezend
Port :Dichte rechtopstaande bos
Hoogte :Tussen 1 en 2 m
Bloeiend :Tussen juli en september
Witte gember

Wist je dat?

Witte gember, wilde gember, witte siergember, witte longose of witte Mariposa is de nationale bloem van Cuba, een symbool van revolutie, verzet en vrijheid!