Witte behaarde eik

  • Witte behaarde eik

Presentatie

De koning van de garrigue

De witte behaarde eik, of Quercus pubescens in het Latijn, is een boomsoort die fascineert door zijn grootsheid en veerkracht. Deze boom komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en is wijdverspreid in Europa, waar hij groeit op heuvels, rotsachtige hellingen en eikenbossen.

Hij staat ook bekend als de witte eik of de witte eik van de Provence en behoudt tijdens de rustperiode in de winter de dode bladeren tot er nieuwe komen.

Bovendien is hij, net als de steeneik, vuurbestendig en daarom wordt hij vaak gebruikt voor herbebossing in de heuvels van de Provence.

De bladeren, die grijsgroen zijn aan de bovenkant en lichter aan de onderkant, zijn bedekt met fijne haartjes, vandaar de term ‘behaard’ in zijn naam. Deze bladeren voelen zacht aan en hebben een unieke textuur, wat deze toch al imposante boom nog aantrekkelijker maakt.

De vriend van de dieren

Veel kleine dieren leven samen met onze gasten op 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette ®! Omdat het ons doel is om het milieu en de lokale faunate beschermen, kiezen we vaak voor plantensoorten die onderdak of voedsel bieden aan de dieren.

Dit is het geval met de witte eik, die een essentiële rol speelt in de ecosystemen waar hij goed gedijt. Hij vormt een noodzakelijke habitat voor veel flora- en faunasoorten en zijn eikels zijn een bron van voedsel voor verschillende dieren. De boom helpt ook de bodem en het water te reguleren en speelt zo een cruciale rol in het behoud van het milieu.

Identiteit

Latijnse naam :Quercus pubescens
Familie :fagaceae
Geslacht :Quercus
Soort :pubescens
Color :Groen en lichtgroen blad. Witachtige onderkant.
Origin :Europa
Gebladerte :Bladverliezend
Port :Boom, meerjarig
Hoogte :Van 8 tot 15 m
Bloeiend :April – mei
Witte behaarde eik

Wist je dat?

De Romeinen gebruikten de takken om kronen te maken voor militaire of Olympische winnaars (zoals laurier).