Witte Judasboom

  • Witte Judasboom

Presentatie

Cercis siliquastrum alba komt minder vaak voor in tuinen dan zijn neef, de judasboom, die roze bloemen heeft. Deze prachtige variant wordt gekenmerkt door witte bloemen die bloeien in het voorjaar.

De bloei, die plaatsvindt in april voordat de bladeren verschijnen, vertoont een fenomeen van ‘cauliflorie. Dat wil zeggen dat de bloemen zich direct op de stam of takken vormen (en niet op stengels zoals bij de meeste planten). Het is specifieke kenmerk die deze boom een ​​zeer originele uitstraling geeft.

Aan het einde van het seizoen verschijnen de vruchten in de vorm van peulen. Deze botanische bijzonderheid maakt hem het hele jaar door tot een erg interessante boom.

De witte Judasboom werd waarschijnlijk ten tijde van de kruistochten in Europa geïntroduceerd.

Zijn resistentie tegen droogte en zijn grote behoefte aan zon maken hem zeer geschikt voor onze plek aan de Côte d’Azur.

Identiteit

Latijnse naam :Cercis siliquastrum alba
Familie :fabacées
Geslacht :Cercis
Soort :Siliquastrum
Variety :Alba
Color :Geel blad vanaf het begin die later matgroen worden, roomwitte bloemen, bruine peulen
Origin :Zuid-Azië
Gebladerte :Bladverliezend
Hoogte :6 tot 10 meter
Bloeiend :April/mei
Witte Judasboom

Wist je dat?

De knoppen van de judasboom worden gebruikt bij gemmotherapie om stoornissen in de bloedsomloop te verlichten. De bloemknoppen, bloemen en jonge vruchten die nog mals zijn, kunnen rauw gegeten worden in salades.