Strelitzia nicolai

  • Strelitzia nicolai

Presentatie

Spectaculaire varianten van de paradijsvogelplant

Het geslacht Strelitzia is beroemd om zijn spectaculaire planten, waaronder Strelitzia Nicolai en Strelitzia Augusta (Alba), die je allebei kunt vinden op 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette ® in de Provence. Hoewel ze een aantal gemeenschappelijke kenmerken hebben, hebben deze twee soorten een aantal opmerkelijke verschillen die hen uniek maken in de wereld van de sierplanten.

Hoewel de twee varianten ook overeenkomsten delen, zoals hun geografische oorsprong (Zuid-Afrika) en hun exotische aantrekkingskracht, hebben ze dus ook duidelijke verschillen:

  • de strelitzia nicolai is aanzienlijk groter dan Strelitzia Augusta (Alba), met bredere bladeren en een hoogte tot 10 meter, terwijl Strelitzia Augusta (Alba) doorgaans tussen de 1,5 en 2 meter hoog wordt.
  • Hoewel beide soorten spectaculaire bloemen voortbrengen, hebben die van de Strelitzia Nicolai witte bloemen met donkerblauwe schutbladeren, terwijl die van de Strelitzia Augusta (Alba) helemaal wit zijn.
  • Strelitzia Nicolai heeft de neiging om een meer rechtopstaande, spreidende groeiwijze te hebben vanwege zijn grootte, terwijl Strelitzia Augusta (Alba) een meer compact, bossig silhouet heeft.

Als jij het niet bent, dan is het dus je broer…’

Hoewel de Strelitzia Nicolai een meer woekerende plant is dan zijn ‘tweeling-broer’, ontwikkelt hij ook valse stammen met taaie, banaanachtige, waaiervormige bladeren aan de uiteinden. Dit heeft hem ook wel de bijnaam ‘Valse reizigersboom’ gegeven, een naam die hij ook deelt met de Augusta Alba-soort.

De bloei vindt plaats van juni tot september, dus vakantiegangers die liefhebbers zijn van kamperen in de natuur, hebben genoeg tijd om ervan te genieten. Na de bloei worden er capsules gevormd met daarin de zaden, die omgeven zijn door een draadvormige schil, soms met een roodachtige tint.

Identiteit

Latijnse naam :Strelitzia nicolai
Familie :Strelitziaceae
Geslacht :Strelitzia
Soort :Nicolai
Color :Witte bloemen met een blauwe rand, donker-blauwgrijs schutblad.
Origin :Zuid-Afrika
Gebladerte :Bladhoudend
Port :Vaste plant
Hoogte :1,50 m
Bloeiend :Juni t/m september
Strelitzia nicolai

Wist je dat?

De schede van de plant, ook bekend als het 'schutblad', bevat meerdere bloemen die na elkaar bloeien.