Phormium tenax Black Adder

  • Phormium tenax Black Adder

Presentatie

Een plant als grafisch element in onze tuinen

Tuinen zijn vaak een weerspiegeling van de persoonlijkheid van hun eigenaren, en niets weerspiegelt beter de verfijning en elegantie van de 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette ® dan de Phormium tenax Black Adder, ook bekend als zwart Nieuw-Zeelands vlas. De gratie en de grafische vormen die deze plant aan onze perken en borders toevoegt, zijn de redenen waarom we deze plant bijzonder zo waarderen op onze natuurcamping in de zuidelijke Provence. Deze opmerkelijke plant, afkomstig uit Nieuw-Zeeland, voegt een exotisch en eigentijds tintje toe aan landschappen, door zijn lange, smalle, diepzwarte bladeren die sierlijk in rechtopstaande bosjes omhoog groeien.

Dankzij het elegante uiterlijk is het een populaire keuze voor mensen die zowel een beetje mysterie als ook verfijning in hun tuin willen aanbrengen. Of het nu in plantenbedden, borders of sierpotten wordt geplant, zwart Nieuw-Zeelands vlas trekt steeds weer de aandacht en creëert een fascinerend middelpunt in elke buitenruimte. Je gaat deze plant waarschijnlijk samen zien met zijn tweelingbroer, de Nieuw-Zeelandse Flax Variegatum of de Pink Stripe-variant. Dit zijn twee andere typen van deze plant en eveneens aanwezig op onze camping kan vinden; een bijzondere plantenwereld die als decor voor je vakantie dient.

Een stukje geschiedenis

De bijnaam ‘Nieuw-Zeelandse vlas’ werd aan deze plant gegeven door de beroemde Britse ontdekkingsreiziger Kapitein James Cook tijdens zijn reizen in de Stille Oceaan in de 18e eeuw. Cook merkte op dat de Maori Phormium-tenaxvezels gebruikten om stoffen, touw en andere essentiële voorwerpen te maken.

Deze plant, die groeit in uiteenlopende omstandigheden, van rotsachtige kusten tot bergachtige gebieden, staat al lang bekend om zijn veelzijdigheid en winterhardheid.

Identiteit

Latijnse naam :Phormium tenax Black Adder
Familie :Agavaceae
Geslacht :Phormium
Soort :Tenax
Variety :Black Adder
Color :Zwart tot bronskleurig blad / rode tot oranje bloemen
Origin :Nieuw Zeeland
Gebladerte :Bladhoudend
Port :Meerjarig struikgewas
Hoogte :1,20 m
Bloeiend :Tussen mei en juli
Phormium tenax Black Adder

Wist je dat?

De kleine bloemetjes, die samen groeien in gebogen stekels, vertonen rode tot oranje tinten en trekken vogels, bijen en vlinders aan.