Peruviaanse peperboom

  • Peruviaanse peperboom
  • Peruviaanse peperboom
  • Peruviaanse peperboom
  • Peruviaanse peperboom

Presentatie

Een nog onbekende schat met verrassende eigenschappen

De Peruviaanse peperboom, ook bekend onder de wetenschappelijke naam Schinus Molle, is een plant die ondanks zijn vele goede eigenschappen, vaak over het hoofd wordt gezien. Deze groenblijvende struik, afkomstig uit Zuid-Amerika, wordt voornamelijk gekweekt vanwege zijn decoratieve uiterlijk, maar de voordelen ervan gaan veel verder dan alleen deze decoratieve schoonheid.

De Peruviaanse peperboom op 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette® is heel herkenbaar, hij lijkt namelijk op een treurwilg.

Het is een tweehuizige boom en onze Peruviaanse peperboom is een mannetje.

Praktische en gemakkelijk te onderhouden

In de traditionele geneeskunde wordt de Peruviaanse peperboom gebruikt vanwege zijn therapeutische eigenschappen. De bladeren en bessen bevatten zowel ontstekingsremmend als en antioxiderende eigenschappen.

Dankzij deze eigenschappen wordt het vaak gebruikt om gewrichts- en spierpijn te verlichten en om het immuunsysteem te versterken. De hars werd in het verleden ook gebruikt om de Inca-koningen te balsemen.

De kleine crème-witte bloemen, gegroepeerd in trossen, verschijnen in de lente, van mei tot juni.

De boom is in de herfst bedekt met vruchten die op peperkorrels lijken en roze van kleur worden naarmate ze rijpen. Deze bessen hebben ook een geur die doet denken aan peper en worden als giftig beschouwd.

Naast de voordelen voor de gezondheid biedt de Peruviaanse peperboom ook voordelen voor het milieu. Vanwege zijn vermogen om in zware omgevingsomstandigheden te kunnen overleven, wordt hij vaak aangeplant om bijvoorbeeld bodemerosie tegen te gaan en beschadigde ecosystemen te herstellen.

Identiteit

Latijnse naam :Schinus molle
Familie :Anacardiaceae
Geslacht :Schinus
Soort :Molle
Color :Groen blad, crèmekleurige bloemen, roze vruchten
Origin :Zuid-Amerika
Gebladerte :Bladhoudend
Port :Treurwilgen
Hoogte :6 m
Bloeiend :Mei – juni
Peruviaanse peperboom

Wist je dat?

De vruchten worden vaak verward met peperkorrels omdat ze er soortgelijk uitzien, vandaar de naam van de boom.