Laurier

  • Laurier
  • Laurier
  • Laurier

Presentatie

Een nuttige plant

De inheemse laurier uit het Middellandse Zeegebied heeft verschillende namen: edele laurier, echte laurier, Apollolaurier of gewoon laurier. Laurier, of Laurus nobilis, is veel meer dan alleen een aromatische plant die in de keuken wordt gebruikt. Het staat al sinds de oudheid bekend om zijn vele medicinale en therapeutische eigenschappen.

De laurier moet niet worden verward met de oleander (vanwege de Franse naam ‘laurier rose’), die ook te vinden is op 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette®: oleander is giftig en mag absoluut niet gegeten worden!

Laurierbladeren zijn rijk aan heilzame bestanddelen zoals tannine, flavonoïden en etherische oliën, waardoor ze ontstekingsremmende, antioxiderende en antiseptische eigenschappen hebben.

Als kookaftreksel kunnen laurierbladeren worden gebruikt om maagpijn, gewrichtspijn en spijsverteringsstoornissen te verlichten.

Blijf zen met de laurier

Naast de gezondheidsvoordelen staat het laurierblad ook bekend om zijn ontspannende en verzachtende eigenschappen. De aromatische geur kalmeert de zenuwen en bevordert ontspanning, waardoor het een uitstekend natuurlijk middel tegen stress en angst is. Bij het koken wordt laurier veel gebruikt om gerechten op smaak te brengen en een vleugje subtiele smaak toe te voegen. De bladeren kunnen worden toegevoegd aan sauzen, stoofschotels, soepen en marinades om wat meer complexiteit aan gerechten toe te voegen.

Het is ook het symbool van Apollo, die er de beeltenis van overwinning en triomf van maakte. Bovendien is het deze laurier die de kroon vormt die het hoofd van Caesar siert!

Ook het diploma van onze baccalaureaat-houders draagt ​​deze kroon: bacca laurea betekent ‘laurierbes’.

Identiteit

Latijnse naam :Laurus nobilis
Familie :Lauraceae
Geslacht :laurus
Color :Groen
Origin :Middellandse Zeegebied
Gebladerte :Bladhoudend
Port :Struik
Hoogte :2 tot 10 m
Bloeiend :In het voorjaar
Laurier

Wist je dat?

Er worden alleen gedroogde bladeren gebruikt omdat verse bladeren hallucinogene effecten kunnen hebben. Wordt ook gebruikt voor de vervaardiging van etherische olie.