Hortensia Hydrangea macrophylla

  • Hortensia

Presentatie

De onmiskenbare charme van de hortensia

In tuinen over de hele wereld valt de Hydrangea, de wetenschappelijke naam Hydrangea macrophylla, op door zijn spectaculaire bloei en diversiteit aan kleuren. Deze bloeiende plant, afkomstig uit Oost-Azië, heeft tuinliefhebbers al eeuwenlang verblind en blijft boeien met zijn tijdloze elegantie. Op de 4-sterrencamping Jardins de La Pascalinette® in de Provence zijn we vooral gecharmeerd van de weelderige en kleurrijke bloei van de hortensia!

Deze mooie plant biedt inderdaad een verbazingwekkend kleurenpalet, variërend van zachtroze tot diepblauw tot smetteloos wit. Maar wat deze plant nog specialer maakt, is het unieke vermogen om van kleur te veranderen, afhankelijk van de pH-waarde van de grond waarin hij wordt gekweekt. Deze fascinerende eigenschap voegt een vleugje mysterie en verwondering toe aan elke tuin.

Favoriete plant van de keizerin

Er wordt gezegd dat de Hortensia, net als de Koninginnepalm, de lievelingsbloem was van keizerin Joséphine, de vrouw van Napoleon Bonaparte. Gepassioneerd door deze prachtige bloemen, kweekte ze de hortensia’s in overvloed in de tuinen van haar residentie in Malmaison, vlakbij Parijs. Haar liefde voor de hortensia’s zou aan het begin van de 19e eeuw hebben bijgedragen aan de populariteit van deze plant in heel Europa.

Naast zijn esthetische aantrekkingskracht wordt Hydrangea Hydrangea macrophylla ook geassocieerd met verschillende symbolen en betekenissen. In de taal van bloemen is het vaak synoniem met dankbaarheid, gratie en overvloed. In sommige culturen wordt het ook beschouwd als een geluksbrenger, die harmonie en een goed voorteken brengt voor degenen die de plant kweken.

Identiteit

Latijnse naam :Hydrangea macrophylla
Familie :Hydrangeacées
Geslacht :Hydrangea
Soort :Macrophylla
Color :Blauw, roze, wit, paars
Origin :Japan
Gebladerte :Bladverliezend
Port :Meerjarig
Hoogte :0,90 tot 2 m
Bloeiend :Juli t/m oktober
Hortensia

Wist je dat?

In zure grond worden de bloemen blauw, in midden-zure grond violet en in neutrale grond worden ze roze