Hopstruik (reinet-struik)

  • Hopstruik (reinet-struik)
  • Hopstruik (reinet-struik)
  • Hopstruik (reinet-struik)

Presentatie

Waarom deze bijzondere naam?

Simpelweg omdat de bladeren van deze struik een subtiele appelgeur kunnen verspreiden!

De hopstruik of ook wel arnette-hout is een sierheester die perfect geschikt is voor het klimaat van 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette® in het departement Var in de Provence in Zuid-Frankrijk. Deze plant heeft niet veel water nodig heeft, maar wel veel zon. De struik wordt veel gebruikt in hagen, als decoratie in rotstuinen of als geïsoleerde plant in potten.

Hij is groenblijvend en kan 1 tot 3 meter hoog worden. Hij groeit snel en heeft veel rechtopstaande takken.

Hij is gemakkelijk te herkennen aan zijn kleine zwarte zaden die in gele of crèmekleurige bloemkronen groeien en zijn soms roze van kleur. De elliptisch gevormde bladeren zijn dieppaars van kleur. Hij produceert rode vruchten die bruin worden als ze rijp zijn. Vooral de bladeren zijn interessanter voor de sier dan de bloemen.

Als onderdeel van onze ecologisch verantwoorde aanpak proberen we de voorkeur te geven aan planten die weinig water verbruiken. Dit is het geval met de hopstruik, die goed tegen af en toe water kan.

Meerdere toepassingen in de farmacopee

De hopstruik is antibacterieel en ontstekingsremmend en kan verkoudheid, keelpijn, artrose, reuma en jicht verlichten. Kauwen op de bladeren kan ook kiespijn verlichten.

Het is goed bij lage bloeddruk, nierstenen, cholesterol, diarree en verlaagt koorts. Het wordt ook gebruikt voor een opgeblazen gevoel, nierkoliek en sinusitis. Tot slot kan het ook uitwendig worden toegepast om gewrichtspijn en huidaandoeningen te behandelen.

Een veelheid aan toepassingen dus voor deze prachtige plant, die veelvuldig inzet baar is. Deze struik komt oorspronkelijk uit Arizona en Hawaï. Hij komt ook voor op het eiland Réunion. Dit verklaart waarschijnlijk zijn lage winterhardheid.

Je vindt deze mooie struik in de allée des Diablotins (nr. 15 op de botanische wandelkaart) en de allée de l’Estagnol (nr. 16). Veel plezier met de wandeling!

Identiteit

Latijnse naam :Dodonaea viscosa
Familie :sapindaceae
Geslacht :Dodonaea
Soort :viscosa
Color :Geel groen koper roodachtig
Origin :Arizona VS Hawaï
Gebladerte :Bladhoudend
Port :Struikachtig
Hoogte :4,50 m
Bloeiend :Zomer
Hopstruik (reinet-struik)

Wist je dat?

De hopstruik is een medicinale en actibacteriële plant die vaak in Afrika gebruikt wordt.