De balearische buxus

  • De balearische buxus

Presentatie

De voorraadkast van de bijen

De Balearen Buxus, ook wel Mahon Buxus genoemd, is een struik met groenblijvend blad die we konden bewonderen op de 4-sterren camping Les Jardins de La Pascalinette® in La Londe-les-Maures. Helaasis de buxus het slachtoffer geworden van ongedierte en vinden we deze buxus niet meer op de camping terug en zelfs niet in de regio.

Oorspronkelijk afkomstig van de Balearen, wordt hij nog steeds aangetroffen in Andalusië, maar ook in Noord-Afrika, Turkije en zelfs op Sardinië.

Het is een rechtopstaande struik met veel takken en de bladeren zijn plat en ovaal. De Mahon Buxus verdraagt wintertemperaturen rond -10°C (temperaturen die vrij zeldzaam zijn in de Provence). Hij groeit langzaam en bloeit tussen mei en juni.

We hielden van deze struik vanwege de crème-gele bloemen die de hele zomer een aangename geur verspreidden.

De vruchten zijn kleine bruine capsules met drie opvallende hoorns die 2 zwarte zaden bevatten.

Deze plant die veel honing produceert en een bestuivende struik is, vormt daarmee de ideale vooraadkast voor bijen! Het garandeert het voortbestaan van dit insect dat we, als onderdeel van onze eco-verantwoordelijke aanpak, proberen te beschermen. Alle delen van deze plant zijn echter giftig voor mensen!

En zoals we altijd alles voor het milieu doen op de camping, gebruikten onze tuinmannen de bladeren van de buxus als groenbemester door het in de grond te begraven nadat het was gehakseld.

De eigenschappen en farmacologische toepassingen van Balearische buxus

Buxus staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen, met name zijn ontstekingsremmende, koortswerende, diarree bestrijdende en vocht afdrijvende eigenschappen. Lange tijd werd het voorgeschreven om syfilis en malaria te behandelen.

In de christelijke religie staat het bekend als ‘gezegend hout’, omdat het traditioneel gebruikt werd voor ceremonies op Palmzondag in plaats van olijfhout.

Identiteit

Latijnse naam :Buxus balearica
Familie :buxaceae
Geslacht :Buxus
Soort :balearica
Color :Geel-crème bloemen
Origin :Baléaren, Andalusië, Noord-Afrika, Turkije en Sardinië
Gebladerte :Bladhoudend, sterk aromatisch en leerachtig
Port :Struik
Hoogte :Meer dan 10 m
Bloeiend :Mei juni
De balearische buxus

Wist je dat?

In de Morvan (een bergketen in Midden-Frankrijk) is het traditie dat boeren op Driekoningen de toekomst lezen in buxusbladeren