Dagbloemen

  • Dagbloemen
  • Dagbloemen
  • Dagbloemen

Presentatie

Een vleugje van geurende kleuren

In de Provence, en meer in het bijzonder in het duidelijke departement de Var waar de meeste van onze Nos Coins de Paradis ® zich bevinden, wordt de schoonheid van het landschap vaak omgeven door de schitterende ipomoea bloemen (dagbloemen), die een vleugje magie toevoegen aan de regio. Ipomaceae, ook bekend als volubilis, zijn klimplanten in de Convolvulaceae (Winde-)familie en staan bekend om hun heldere bloemen en krachtige groei.

In het voorjaar en de zomer zijn de velden, hekken en balkons van de Provence en de paden van de 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette ® versierd met de prachtige trompetvormige bloemen van deze sierlijke planten. Ipomoea’s zijn er in een reeks oogverblindende kleuren, van diepblauw en koninklijk paars tot zachtroze en oogverblindend wit. Hun spectaculaire bloemen, die rijkelijk bloeien in de zon, voegen een vleugje plezier en kleur toe aan elke mediterrane omgeving.

Een levend kunstwerk

Naast het feit dat het gewoon een mooie plant is, biedt de ipomoea ook een heerlijke geur, waardoor bestuivers zoals bijen en vlinders worden aangetrokken. En wat past er beter bij een natuurlijke en ecologisch verantwoorde camping? Hun bedwelmende geur vult de lucht en creëert een betoverende sfeer die de zintuigen prikkelt en de zomerse sfeer van de Provence oproept.

Deze klimplant komt oorspronkelijk uit de warme streken van Zuid- en Midden-Amerika en is wijdverspreid in de gematigde en tropische streken. Hij kan tot 10 meter hoog klimmen.

Ook wel blauwe winde of ochtendglorie genoemd, beschikt de Ipomoea over zaden die door sjamanen worden gebruikt vanwege hun hallucinerende eigenschappen… Het volstaat daarmee te zeggen dat deze zaden dus niet mogen worden gegeten!

Locatie op de camping

De ipomea’s van de camping vind je langs het hele pad langs het jeu de boulesterrein (Jardin du Ponant, nr. 5 op de botanische routekaart). Sommigen klimmen ook langs de terrassen van de stacaravans!

Identiteit

Latijnse naam :Ipomoea
Familie :Convolvulaceae
Geslacht :ipomoea
Color :Blauw, violet, roze
Subspecies :quamoclit
Origin :Zuid-Amerika
Gebladerte :Bladhoudend
Port :Klimplant, kronkelplant
Hoogte :Tot 10 m
Bloeiend :Juni t/m oktober
Dagbloemen

Wist je dat?

De zoete aardappel maakt deel uit van de ipomoea-familie! In Marokko wordt er jam van gemaakt, bijgenaamd ‘ipomoea crème’.