Abessijnse bananenboom

  • Abessijnse bananenboom
  • Abessijnse bananenboom
  • Abessijnse bananenboom
  • Abessijnse bananenboom

Presentatie

ABESSIJNSE RODE BANAAN

De Ensete ventricosum, oftewel de rode Abessijnse bananenplant, heeft grote en lange groene tot paarse bladeren die garant staan voor een tropische sfeer.

Deze prachtige en indrukwekkende variant van de bananenboom komt uit tropisch Afrika en meer specifiek uit de regio tussen Angola en Ethiopië. Het is een monocarpische plant, net als de agave, wat betekent dat ze maar één keer bloeit en dan afsterft.

De plant wordt soms ook wel ‘valse banaan’ genoemd, omdat hij tot het botanische geslacht Ensete behoort, maar net als andere bananen uit de Musaceae-familie komt.

Lekker… bananen!

Eh nee! Net als zijn ‘grote broer’ produceert de plant ook vruchten, kleine bananen, maar die zijn niet geschikt voor consumptie. In Ethiopiërs eet men alleen de geraspte stengel van de plant, niet de vrucht zelf. En de plant gaat pas vruchten opleveren na zo’n 4 of 5 jaar teelt. En dat betekent dan het begin van het einde van de levenscyclus van deze plant.

Mooi maar fris!

Deze grote meerjarige plant is er vooral voor de sier. En dat is helemaal niet erg, want het is een mooie plant om te zien! Ze houdt van tropische klimaten of veranda’s en houdt van het klimaat van de Provence. De plant kan niet goed tegen temperaturen onder het vriespunt, dan krijg ze het moeilijk. De Abessijnse bananenboom op de 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette® is daarom bijzonder gelukkig op haar plek, aangezien het mediterrane klimaat dat van het land van herkomst het dichtst benadert.

In Afrika kan de paarse Abessijnse banaan 10 meter (of meer) hoog worden, in onze klimaten kan hij tussen de 3 en 4 meter worden.

De bananenboom heeft strikt genomen geen stam, het is de superpositie van de stengel van elk blad (de bladstelen) die de basis vormt. In plaats van een stam wordt dit deel van de plant een steel genoemd (zoals bij palmbomen). Het is dus geen boom maar een eigenlijk een soort reuzengras!

De bladeren zijn groenblijvend en peddelvormig. Ze hebben bijzonder imposante afmetingen aangezien ze tussen de 1 en 3 meter lang kunnen zijn! De esthetiek van de Abessijnse bananenboom is ook te danken aan zijn kleuren, aangezien het glanzende groene blad met paarse tinten prachtig contrasteert met de rode centrale rib.

Zoals we hierboven hebben gezien, sterft de Abessijnse bananenboom af zodra hij fruit produceert, maar de scheuten van de stengel nemen het over wanneer de stengel wordt afgesneden en zorgen zo voor zijn duurzaamheid. Ze kan ook vermeerderd worden door te zaaien (door de zaden van vruchten te verzamelen) en de groeisnelheid is zo hoog dat je in één seizoen al een prachtige plant krijgt!

Net als vaste planten zijn bananenbomen in de winter inactief: hun bovengrondse delen drogen op en sterven af. Maar zodra de camping in april weer opengaat, staat de bananenboom klaar om je zijn mooiste versiering te laten zien! Kampeerders die ons komen bezoeken met Pasen of in de meivakantie, zullen ze dus op hun gemak kunnen bewonderen en proberen te vinden door ons prachtige Décou’Verte-parcours te volgen! Degenen die hun zomervakantie komen doorbrengen op onze camping in La Londe-les-Maures in de Provence, krijgen ook de kans om de witte gecupte bloemen te zien, gegroepeerd in hangende bloeiwijzen, van 1 tot 1,2 m, die bloeien tussen grote bronskleurige schutbladen.

Deze variant van de bananenboom wordt over de hele wereld op grote schaal gekweekt voor sierdoeleinden en velen kiezen ervoor om hem in grote plantenbakken op een terras of als kamerplant te kweken.

Waar vind je de rode Abessijnse bananenboom op het botanische pad van de camping?

Als je interesse hebt in de plantenwereld en je verblijft op onze camping tijdens je vakantie, volg dan onze botanische route Décou’Verte! Je begrijpt dan al snel waarom wij ons landgoed kwalificeren als een groene oase! Om je te helpen heeft de camping een kaart van de botanische route gemaakt om het gemakkelijker te maken de diverse soorten planten waaruit deze route bestaat, te vinden. Je vindt de de paarse Abessijnse bananenboom in de Jardin du Levant (n°22 op de kaart van het botanische pad). We wensen je alvast een goede wandeling!

Identiteit

Latijnse naam :Ensete ventricosum ‘Maurelii’
Familie :musaceae
Geslacht :Ensete
Soort :ventricosum
Color :Groene en purperen bladeren, witte of roze bloemen
Subspecies :Maurelii
Gebladerte :stevig
Port :Lijkt op een kleine boom
Hoogte :3 tot 4 m
Bloeiend :eenmalig
Abessijnse bananenboom

Wist je dat?

We hebben zelfs bananenbomen op de camping! Dus een vakantie is de Var is … een exotische vakantie!