Robinia – valse of witte acacia

  • Robinia – valse of witte acacia
  • Robinia – valse of witte acacia

Presentatie

Een veelzijdige plant

De valse of witte acacia, wetenschappelijk bekend als Robinia pseudoacacia, is een bladverliezende boom die behoort tot de Fabaceae-familie. De boom komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en meer specifiek uit de Appalachen. Hij wordt nu in vele delen van de wereld op grote schaal gekweekt vanwege zijn kostbare hout, decoratieve aantrekkingskracht en verschillende toepassingen. Je vindt de plant op het botanische parcours van de 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette® in de Provence.

Deze boom onderscheidt zich door zijn trossen met heerlijk geurende witte bloemen, die in het voorjaar tuinen en stadslandschappen opfleuren. Het heldergroene blad zorgt voor aangename schaduw in de zomer, terwijl de bruine peulen in de herfst voor een mooie decoratie zorgen. In mei en juni kunnen de bloemen verwerkt worden in beignets (ja, we zijn fijnproevers op de camping!) Ze worden ook rauw gegeten, maar eet er niet te veel van. Er wordt ook een etherische olie uit de boom gehaald.

Mooi en duurzaam

Naast de esthetische aantrekkingskracht staat de valse of witte acacia ook bekend om zijn duurzame, insectbestendige hout. Het wordt in allerlei zaken toegepast en verwerkt, van tuinmeubelen tot schuttingpalen en heeft een grote reputatie vanwege zijn duurzaamheid en natuurlijke schoonheid.

Ondanks de vele kwaliteiten en voordelen is enige voorzichtigheid wel geboden bij het gebruik van de witte of valse acacia.

Sommige delen van de plant, zoals de schors, bladeren en zaden, bevatten giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier als ze in grote hoeveelheden worden ingenomen. Het is daarom van groot belang om voorzichtig met deze plant om te gaan en de delen ervan niet te consumeren zonder voldoende kennis van de risico’s.

Identiteit

Latijnse naam :Robinia pseudoacacia
Familie :Papilionaceae
Geslacht :Robinia
Soort :pseudoacacia
Color :Groen blad / witte tot crèmekleurige bloemen
Origin :Noord-Amerika
Gebladerte :Bladverliezend
Port :Rechtopstaand
Hoogte :15 m
Bloeiend :Mei – juni
Robinia – valse of witte acacia

Wist je dat?

Honing van de witte of valse acacia wordt nooit onder deze naam op de markt gebracht, maar simpelweg als ‘acaciahoning’. Hoewel dit botanisch gezien onjuist is, wordt het wel zo geaccepteerd.