Basilicum

  • Basilicum
  • Basilicum

Presentatie

Basilicum in de Provençaalse keuken

Basilicum, het zeer typerende aroma van de Provençaalse gastronomie, wordt vooral gebruikt voor het maken van de beroemde pistou (ja, die van de soep!), bij gebruik van tomaten (denk bv. aan de beroemde salade caprese, tomaat-mozzarella en verse basilicum!)… De recepten zijn talrijk en in de meeste gevallen zijn het heerlijke zomerse gerechten. Het gebruik ervan gaat tot in vele gerechten, zoals pizza, pasta, salades, of om een ​​geurige smaak toe te voegen aan drankjes, zoals Basil Martini, tomaten-basilicum sap, perzikbasilicum… Nou, het mag je inmiddels duidelijk zijn, op 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette® houden wij van basilicum!

Dit kleine plantje met zeer geurig blad is geschikt voor de teelt in potten en kan zowel buiten in de tuin als binnen in huis gekweekt worden.

Basilicum is winterhard en zeer gemakkelijk te kweken. Je kunt het het beste vers eten, maar het is ook prima in gedroogde vorm te krijgen, zodat je er het hele jaar door van kunt genieten.

Het groeit snel en voorziet je van bladeren met een subtiel aroma waarmee je zomerse salades een geheel eigen smaak geeft.

Basilicum, ook wel ‘het kruid van de sauzen’ genoemd, staat ook bekend om zijn talrijke geneeskrachtige eigenschappen, zoals zijn antioxiderende, aperitief- (het stimuleert de eetlust), spijsverterings-, tonische en antiseptische werking.

De talloze varianten van basilicum

‘Grote groene basilicum’, met zijn grote, en bijna vlezige groene bladeren, is een van de meest populaire soorten. Voor de bereiding van pesto wordt de voorkeur gegeven aan de variëteit ‘grand verde Genovese’.

Het is door zijn uiterlijk dat de ‘fijne groene basilicum’ een verrassende bijzonderheid vertoont, omdat de kleine, zeer groene en geurige bladeren naar boven gebogen en langwerpiger zijn dan die van gewone basilicum. ‘Paarse basilicum’ heeft ook dezelfde smaak als gewone basilicum, maar heeft een zeer origineel paars-violet gekleurd blad.

‘Citroen basilicum’ voegt, zoals de naam al doet vermoeden, een subtiele citroengeur toe aan de sterke smaak van basilicum.

Er is ook ‘kaneelbasilicum’, waarvan het aroma doet denken aan kaneel en kruidnagel.

Basilicum vind je bij de receptie, richting de speelruimte. Ideaal om de receptie aangenaam te laten ruiken!

Identiteit

Latijnse naam :ocimum basilicum
Familie :lamiaceae
Geslacht :ocimum
Soort :basilicum
Color :Groen – witte, roze of paarse bloemen
Origin :Zuid-Afrika, Centraal-Afrika
Port :Kruidachtig
Hoogte :80 cm
Bloeiend :Juni t/m september
Basilicum

Wist je dat?

De letterlijke herkomst van het woord 'basilicum' betekent 'koninklijk kruid': basilicum heeft namelijk heel lang de gerechten van grote koningen op smaak gebracht.