Tin laurier of lauriersneeuwbal

  • Tin laurier of lauriersneeuwbal
  • Tin laurier of lauriersneeuwbal
  • Tin laurier of lauriersneeuwbal

Presentatie

De naam is een valse vriend!

Verbaast de spelling je? Dit is vaak het geval, we verwachten in de Provence een etymo-botanische ‘kruising’ met tijm. En dat is dus niet het geval!

4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette® gaat het je duidelijk maken: tin laurier, ook wel viburnum tinus genoemd, komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Het blik is in feite een stuk hout dat een ruim of de kiel van een boot in aanbouw ondersteunt. ​​In het Provençaals betekent tin ‘bouwplaats’. En wat heeft dit dan met onze laurier te maken? Die vraag blijft open!

Tin laurier is een groenblijvende struik die een vleugje elegantie aan elke tuin toevoegt. Het wordt gewaardeerd om zijn glanzende, donkergroene bladeren en trossen geurige bloemen die verschijnen in de winter en het vroege voorjaar. Deze fijne bloemen, meestal wit of roze, contrasteren prachtig met het donkere blad van de plant, waardoor een betoverende weergave ontstaat.

Alom aanwezig in de Provence

De laurierstruik groeit overal in Zuid-Frankrijk in het wild, in bossen en garrigues! Hij is goed bestand tegen vervuiling en daarom vind je hem ook langs sommige wegen in de Provence.

Naast zijn sierlijke voorkomen, staat de tin laurier ook bekend om zijn winterhardheid en onderhoudsgemak.

Hij verdraagt een breed scala aan bodemomstandigheden en kan groeien in gedeeltelijke schaduw of volle zon, waardoor het een populaire keuze is voor tuinen en groenvoorzieningen.

De tin laurier is een decoratieve plant in tuinen en een favoriet bij vogels, die zich voeden met de blauwe bessen en kunnen schuilen onder het dichte gebladerte waar ze kunnen nestelen. En dat past natuurlijk heel goed bij een camping met het label Vogelbeschermingsbond (Refuge LPO)!

Identiteit

Latijnse naam :Viburnum tinus
Familie :caprifoliaceae
Geslacht :Viburnum
Soort :tinus
Color :Groen blad / witte bloemen
Origin :Middellandse Zeegebied
Gebladerte :Bladhoudend
Port :Struikachtig
Hoogte :Tot 4 m
Bloeiend :Van de herfst tot het voorjaar
Tin laurier of lauriersneeuwbal

Wist je dat?

De bessen zien er misschien smakelijk uit, maar zijn zeer giftig voor mensen (spijsverteringsproblemen).