Pistacheboom

  • Pistacheboom
  • Pistacheboom

Presentatie

Een schat met verboden eigenschappen

De pistacheboom is een symbolische struik uit het Middellandse Zeegebied, waar hij bekend staat om zijn vele toepassingen en medicinale eigenschappen. Deze harsachtige struik, die ook wel lentiscus wordt genoemd, biedt veel meer dan alleen groenblijvende bladeren en roodachtige vruchten: hij staat voor een erfgoed dat rijk is aan anekdotes en tradities.

Je vindt er genoeg van in de Provence, onder andere op camping Les Jardins de La Pascalinette ®, een 4-sterrencamping aan de Côte d’Azur.

Een fascinerende eigenschap van de pistacheboom is dat hij vuurbestendig is. In tegenstelling tot veel andere planten kan de pistacheboom zich snel herstellen na een brand, dankzij zijn knoppen die beschermd worden door een laag brandbare was. De boom kan hierdoor letterlijk opnieuw de as kan herrijzen. Dit is een belangrijk voordeel voor een plant die groeit in de bossen van de Provence, waar helaas regelmatig (bos)branden plaatsvinden.

Kostbare biodiversiteit

De pistacheboom, een typisch mediterrane struik die groeit in kreupelhout en garrigues in onze omgeving, produceert eetbare vruchten die soms worden gebruikt in gebak.

Hij staat ook bekend om zijn gezondheidsvoordelen. De hars wordt in de traditionele geneeskunde gebruikt vanwege antiseptische, ontstekingsremmende en slijmoplossende eigenschappen, terwijl de bladeren vaak worden gebruikt om spijsverterings- en ademhalingsproblemen te behandelen.

Zodra de hars in contact komt met de buitenlucht vormt het een eetbare mastiek, waardoor de plant de naam ‘mastiekboom’ kreeg. Deze hars wordt gebruikt in snoepgoed en om alcoholische dranken te maken.

In de oudheid werd de pistacheboom door veel mediterrane beschavingen als heilig beschouwd. De Grieken en Romeinen gebruikten zijn aromatische hars in parfum en medicijnen, terwijl de mastiekboom in de Griekse mythologie werd geassocieerd met de godin Aphrodite, een symbool van schoonheid en vrouwelijkheid.

Deze opmerkelijke struik blijft een ware schat van de natuur, een herinnering aan de rijkdom van ons gedeelde erfgoed. Dankzij zijn ecologisch verantwoorde aanpak helpt de camping mee aan het doorgeven van een beschermde natuurlijke omgeving aan toekomstige generaties.

Identiteit

Latijnse naam :Pistacia lentiscus
Familie :anacardiaceae
Geslacht :Pistacia
Soort :lentiscus
Color :Groen
Origin :Middellandse Zeegebied van Europa, Azië en Afrika
Gebladerte :bladhoudend
Port :Struikachtig
Hoogte :1,5 tot 6 m
Bloeiend :Mei tot en met juli
Pistacheboom

Wist je dat?

Van mastiekgom wordt wel gezegd dat het antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen heeft, en dat het extract (vooral de olie) van de bladeren schimmelwerende eigenschappen heeft