Mimosaboom (Acacia baileyana of Purpurea)

  • Mimosaboom (Acacia baileyana of Purpurea)
  • Mimosaboom (Acacia baileyana of Purpurea)
  • Mimosaboom (Acacia baileyana of Purpurea)

Presentatie

Deze prachtige plant geeft licht aan het zuiden van Frankrijk

Elk jaar als de winter op z’n einde loopt en de eerste tekenen van de lente zich voordoen, worden de Provence en vooral ons prachtige departement de Var omgetoverd tot een spektakel van oogverblindende kleuren dankzij een heel bijzondere plant: de Mimosaboom. Deze boom, afkomstig uit Australië, met felgele bloemen is symbolisch geworden voor de regio en brengt een licht en warmte in het mediterrane landschap.

De Mimosaboom, ook wel ‘Winter Mimosa’ genoemd vanwege zijn vroege bloei, toont al vanaf januari z’n geurige bloemen en die als het ware de paden en staanplaatsen van de 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette ® nabij Hyères verlichten. De trossen gele bloemen, subtiel gerangschikt langs de takken, creëren een opvallend contrast met de baluwe hemel van de Middellandse Zee en het donkergroene blad van de boom.

De koning van het Massief van Maures

De Mimosaboom staat vaak centraal op vele lokale festivals en is niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor de zintuigen, dankzij de zoete en bedwelmende geur. Lokale bewoners en bezoekers trekken vooral naar Bormes-les-Mimosas en de omliggende gebieden om deze bloeiende bomen te bewonderen, en nemen deel aan optochten, bloemententoonstellingen en culturele evenementen gewijd aan dit natuurwonder.

Naast zijn esthetische schoonheid speelt de Mimosaboom ook een cruciale rol in het lokale ecosysteem. Het biedt namelijk zowel voedsel als onderdak aan vele diersoorten, waaronder bijen en vlinders. Daarnaast wordt het duurzame hout gebruikt in verschillende lokale industrieën, waaronder timmerwerk en parfumerie.

Identiteit

Latijnse naam :Acacia baileyana purpurea
Familie :Mimosacea
Geslacht :Acacia
Soort :baileyana
Color :Blauw tot paars blad – felgele bloemen
Subspecies :purpurea
Origin :Australië
Gebladerte :Bladhoudend
Port :Struikachtig
Hoogte :6 m
Bloeiend :Januari – februari
Mimosaboom (Acacia baileyana of Purpurea)

Wist je dat?

Het blad van de mimosaboom wordt zeer vaak gebruik door bloemisten om hun boeketten te decoreren.