Mimosa (alcacia longifolia)

  • Mimosa (alcacia longifolia)
  • Mimosa (alcacia longifolia)
  • Mimosa (alcacia longifolia)
  • Mimosa (alcacia longifolia)

Presentatie

Een verrassende schoonheid met exotische herkomst

Acacia longifolia (‘rupsmimosa’ in het Frans) is een plantensoort die oorspronkelijk uit Australië komt en bekend staat om zijn felgele bloemen en snelle groei. Deze plant, die in veel delen van de wereld wordt gekweekt voor zijn sierlijk voorkomen, heeft zich snel aangepast aan verschillende klimaten en is soms zelfs een soort onkruid geworden in bepaalde gebieden.

Je vindt hem natuurlijk op onze 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette ®, maar ook in het Massif des Maures, waar hij inderdaad als onkruid wordt bestempeld.

In het Frans dankt de plant zijn naam aan de karakteristieke vorm van zijn trossen bloeiwijzen, die doen denken aan pluizige rupsen, in tegenstelling tot de kleine gele bolletjes die we gewend zijn.

Zijn felgele bloemen geven een sprankeling aan de landschappen waar hij woekert en creëren opvallende kleurentapijten, vooral aan de Côte d’Azur en Nos Coins de Paradis® waar hij bijzonder goed tot zijn recht komt.

Zonneschijn midden in de winter

In Australië speelt de acacia een cruciale rol bij het stabiliseren van zandduinen aan de kust. De diepe wortels ervan helpen bodemerosie te voorkomen en bieden noodzakelijke bescherming aan kwetsbare ecosystemen langs de kust.

Het wordt ook gebruikt bij het koken (we eten de bloemen, zaden en peulen van de plant) en het wordt gebruikt voor de vervaardiging van kleurstoffen, vooral voor het looien van schapenvachten.

De acacia (‘rupsmimosa’) werd in de 19e eeuw voor sierdoeleinden in Europa geïntroduceerd en raakte al snel genaturaliseerd in bepaalde regio’s, vooral aan de Middellandse Zeekust. De spectaculaire bloei vindt al plaats tegen het einde van de winter markeert en zorgt voor een prachtige felgele vacht over het landschap. Het wordt elk jaar gevierd in een dorpje in de Provence, op een steenworp afstand van de camping, die zijn naam draagt: Bormes les Mimosas!

Identiteit

Latijnse naam :Acacia longifolia
Familie :Fabaceae
Geslacht :Acacia
Soort :Longifolia
Color :Groen blad / felgele bloemen
Origin :Australië
Gebladerte :bladhoudend
Port :Treurwilg
Hoogte :4 m
Bloeiend :Einde van de winter, begin van het voorjaar
Mimosa (alcacia longifolia)

Wist je dat?

Branden bevorderen het ontkiemen van de zaden van de acacia, waardoor het een onkruid wordt in de Provence.