Brugmansia aurea

  • Brugmansia aurea

Presentatie

De gouden trompet in exotische tuinen

Exotische tuinen zijn vaak gevuld met fascinerende planten, maar weinigen zijn zo boeiend als de Brugmansia aurea, beter bekend als Engelentrompet. Deze plant, afkomstig uit Zuid-Amerika, staat bekend om zijn bungelende, trompetvormige bloemen en bedwelmende geur. Omdat hij aanwezig is op het botanische parcours Décou’Verte® van je favoriete camping aan zee, zullen we de unieke kenmerken van deze plant hier beschrijven, evenals enkele interessante verhalen die de charme en intriges van deze plant illustreren.

Brugmansia aurea staat bekend om zijn grote, trompetvormige bloemen die sierlijk aan de takken van de plant hangen.

Het wordt vaak verward met Datura, die erg op de Engelentrompet lijkt, maar zich onderscheidt door het feit dat de bloemen rechtop staan, in tegenstelling tot die van Brugmansia. Brugmansia is ook een struik, terwijl de meeste datura’s eenjarige kruidachtige planten zijn.

De bloemen kunnen tot 30 cm lang worden en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, van wit tot goudgeel. Het exemplaar dat wij op 4-sterren camping Les Jardins de La Pascalinette ® hebben, maakt deel uit van de variant met spectaculaire gele bloemen. Hun zoete geur, die ’s avonds tot leven komt, verspreid zich over hele tuinen en trekt motten aan.

Mooi maar giftig

In sommige Zuid-Amerikaanse culturen wordt deze plant in verband gebracht met mystieke overtuigingen en sjamanistische rituelen. Bij sommige inheemse stammen werd aangenomen dat Brugmansia-bloemen de kracht hadden om met geesten te communiceren en trancetoestanden op te wekken. Daarom werd de plant vaak gebruikt bij religieuze ceremonies en genezingsrituelen. Het zijn in feite de alkaloïden (atropine en scopolamine) in de vezels van de plant die hem giftig en zelfs mogelijk dodelijk maken. Het wordt daarom ten strengste afgeraden om ze aan te raken!

Ondanks zijn reputatie wordt Brugmansia aurea ook gewaardeerd in de tuinbouw vanwege het teeltgemak en het vermogen om te groeien in verschillende klimatologische omstandigheden. Hoewel hij inheems is in tropische streken, kan hij ook overleven in meer gematigde klimaten, op voorwaarde dat er goede drainage is en de plant wordt blootgesteld aan direct zonlicht. Je zult ze vaak tegenkomen tijdens je wandelingen in het departement Var in de Provence, in een privétuin of bij één van onze aanraders van Nos Coins de Paradis®!

Identiteit

Latijnse naam :Brugmansia aurea
Familie :Solanaceaes
Geslacht :Brugmansia
Soort :Aurea
Variety :Yellow
Color :Geel
Origin :Zuid-Amerika
Gebladerte :Bladhoudend
Port :Bloeiende struik
Hoogte :2 tot 5 m
Bloeiend :Mei t/m september
Brugmansia aurea

Wist je dat?

Tegen het einde van de avond verspreid dit struikgewas een sterke geur die nachtvlinders aantrekt.