Yucca ‘Olifantspoot’

  • Yucca ‘Olifantspoot’
  • Yucca ‘Olifantspoot’
  • Yucca ‘Olifantspoot’

Presentatie

Een exotische gigant

Olifantsvoet Yucca, of Yucca elephantipes, is een opmerkelijke plant die oorspronkelijk uit Centraal-Amerika komt en bekend staat om zijn imposante silhouet en majestueuze aanwezigheid in tropische en subtropische landschappen. Hij wordt vaak binnenshuis en in potten gekweekt. Maar gezien het milde klimaat van de Provence… Hij doet het goed op de camping en in de ontelbare aanraders in onze Coins de Paradis ® die je ontdekt tijdens je wandelingen in de Provence.

De reuzenyucca (of olifantspoot) is een boom die doet denken aan een palmboom. Uit de hoofdstam kunnen meerdere stammen groeien en hij heeft geen wortels maar wortelstokken. Het is deze stam, met zijn kenmerkende naar beneden gerichte vorm en geribbelde textuur, die doet denken aan een olifantspoot en hem zijn bijnaam geeft.

Sterke bladeren

Normaal gesproken bloeit deze plant in de zomer, zodat je hem tijdens de vakantie op de 4-sterrencamping Jardins de La Pascalinette® in bloei kan zien! De bloemen zien eruit als grote lelietje-van-dalenklokken en bereiken een prachtige hoogte, je kan ze gewoonweg niet missen!

Pas op voor de scherpe bladeren, die, eenmaal droog, vallen en een rok rondom de stam vormen voordat ze vallen.

Sommige inheemse stammen in Midden-Amerika gebruikten de bladeren om touw, manden en zelfs kleding te maken, wat de veelzijdigheid en het belang van deze plant in hun dagelijks leven aantoont.

De wijze van voortplanting, die vaak gepaard gaat met symbiose met motten voor bestuiving, intrigeert onderzoekers en benadrukt de complexe verwikkelingen van de natuur.

Identiteit

Latijnse naam :Yucca elephantipes
Familie :agavaceae
Geslacht :Yucca
Soort :elephantipes
Color :Groen blad, crèmekleurige bloemen
Origin :Centraal-Amerika en Zuid-Amerika
Gebladerte :Bladhoudend
Port :struikachtig
Hoogte :Tot 15 m indien buiten geplaatst
Bloeiend :Zomer – herfst
Yucca ‘Olifantspoot’

Wist je dat?

Je kunt de bloemblaadjes van de bloemen blancheren en ze, zoals in Zuid-Amerika, met eieren eten.