Wonderboom of castorolieplant (Ricinus communis)

  • Wonderboom of castorolieplant (Ricinus communis)
  • Wonderboom of castorolieplant (Ricinus communis)
  • Wonderboom of castorolieplant (Ricinus communis)

Presentatie

Een plant met giftige geheimen

Het geslacht Ricinus omvat slechts één soort groenblijvende struik in de gematigde streken zoals de Provence.

De wonderboom groeit van nature op braakland en op rotsachtige hellingen en 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette® verwelkomt de plant omdat hij er gewoon spectaculair uitziet!

Wees echter voorzichtig, want het innemen van ricinusvruchten is zeer gevaarlijk voor de gezondheid, omdat ze gifstoffen en allergenen bevatten.

Uit de zaden wordt ricinusolie gewonnen. Door de eeuwen heen zijn extracten van de castorolieplant gebruikt voor criminele en politieke doeleinden vanwege hun dodelijke eigenschappen. Castorbonen bevatten een giftig eiwit, ricine genaamd, dat bij inname van voldoende hoeveelheden de dood door vergiftiging kan veroorzaken.

…en met verrassende toepassingen

Ondanks zijn duistere reputatie wordt de wonderboom in sommige culturen ook voor medicinale doeleinden gebruikt. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt ricinusolie bijvoorbeeld gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, waaronder spijsverteringsproblemen en gewrichtspijn. Ze worden ook gebruikt in de cosmetische, farmacologische en chemische industrie.

De ricinusbloemen bloeien alleen in de zomer en zijn prachtige eenhuizige cyathea, die bloeien in trossen met prachtige paarse stampers aan de bovenkant. Je kan ze dus bewonderen tijdens je vakantie op onze natuurcamping in de Provence!

Identiteit

Latijnse naam :Ricinus communis
Familie :Euphorbiaceae
Geslacht :ricinus
Soort :arbuste
Color :Roodachtige bladeren
Origin :Noord-Afrika en West-Azië
Gebladerte :Semi-bladverliezend
Port :struik
Hoogte :3 tot 5 m
Bloeiend :zomer
Wonderboom of castorolieplant (Ricinus communis)

Wist je dat?

Ricine, dat zich in de plant bevindt, is een gif. Ricinusolie wordt daarentegen veel gebruikt vanwege de voordelen voor haar, nagels, wimpers, enz.