Wijngaard

  • Wijngaard
  • Wijngaard
  • Wijngaard

Presentatie

De wijngaarden en de Provence vormen een historisch liefdesverhaal

4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette® is tot onze grote vreugde omringd door wijnranken. En er staan er ook een paar op de camping zelf.

De Maures zijn beroemd om hun AOC-wijn. Hoewel de meeste wijngaarden in Europa liggen, zijn er ook wijngaarden in Azië, Amerika, Afrika en Oceanië.

De wijnstok wordt op grote schaal geteeld voor zijn vruchten in trossen: de druif, waaruit na het persen de most (sap) wordt gehaald, die vergist tot wijn.

In de Provence worden de druiven ’s nachts geoogst, in ieder geval voor zonsopgang: de koele nachttemperaturen spelen een zeer belangrijke rol in de ontwikkeling van rosé. ‘s Nachts oogsten helpt om oxidatie onder controle te houden. Natuurlijk zijn er ook oogsten voor tafeldruiven en druivensap.

De oogst vindt meestal plaats aan het einde van de zomer, wanneer het fruit erg rijp is. In de herfst veranderen de bladeren van kleur voordat ze vallen, wat een feest van spectaculaire kleuren oplevert!

Al duizenden jaren uitgebuit

De wijnstok is een soort liaan, waarvan de wortels ongelooflijk diep kunnen zijn. Het is een van de oudste cultuurplanten op aarde. Het werd rond 600 voor Christus in Gallië geïntroduceerd en onlangs zijn in Noord-Iran wijnkruiken ontdekt die 7000 jaar oud zijn.

De grote voedingswaarde van druiven wordt tegenwoordig erkend. En het is kennelijk ook dankzij de energie die rozijnen in zich hebben, dat de matrozen van Christoffel Columbus en de soldaten van Hannibal erin slaagden hun heldendichten te overleven…

Ligging op de camping

In de jardin de la Pascalette (nr. 19 op de plattegrond van het botanische pad) vind je onze wijnstokken.

Identiteit

Latijnse naam :Vitis vinifera
Familie :vitaceae
Geslacht :Vitis
Soort :vinifera
Origin :Klein-Azië
Gebladerte :Bladverliezend
Port :Struik, meerjarig
Hoogte :Tot 5 m
Bloeiend :april
Wijngaard

Wist je dat?

Vroeger was wijn een symbool voor