Vijgenboom

  • Vijgenboom
  • Vijgenboom

Presentatie

Veel voorkomende fruitboom in de Provence

Er staat slechts één vijgenboom op 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette®.

Ook al is hij vrij goed bestand tegen de kou (tot -15°C afhankelijk van de soort), toch blijft de vijgenboom een ​​mediterrane boom bij uitstek, die niet van schaduw houdt (ook al geeft hij ons behoorlijk wat schaduw!!): de boom bloeit in het hart van een warme en zonnige locatie, welke nodig is voor het rijpen van de vruchten: de vijgen.

Vijgen kunnen lichtgroen (we spreken dan van een ‘witte’ vijg) of paars zijn, afhankelijk van de variant. Ze worden vers gegeten, in jam, en vaak gedroogd, zoals in de dertien desserts van de Provençaalse kersttraditie

De vijg wordt al sinds de oudheid gewaardeerd en wordt beschouwd als de oudste vrucht die door de mens wordt verbouwd. De vijgenboom is de tweede boom die in de Bijbel wordt genoemd, na de boom van kennis.

Een zeer uitgebreid vruchtvormingsproces

In tegenstelling tot veel andere vruchten die afhankelijk zijn van bestuiving door insecten of wind, kent de vijg een interne bestuiving. De mannelijke en vrouwelijke bloemen bevinden zich in het syconium (zakvormige vrucht). Kleine insecten zoals vijgenwespen (die specifiek zijn voor de vijgenboom) komen via een kleine opening het syconium binnen om hun eieren te leggen. Tijdens dit proces bestuiven de wespen onbedoeld de vrouwelijke bloemen. Het vruchtvormingsproces van de vijg is een fascinerend voorbeeld van hoe planten zijn geëvolueerd om zich aan te passen aan hun omgeving en om te communiceren met specifieke bestuivers om heerlijk en voedzaam fruit te produceren.

Maceratie van vijgenknoppen bevordert de spijsvertering en de slaap. De latex, ook wel ‘vijgenmelk’ genoemd, die in alle delen van de vijgenboom zit, kan worden gebruikt om wratten en likdoorns te verwijderen.

Locatie op de camping

In de jardin de la Pascalette (nr. 19 op de botanische wandelkaart) vind je een vijgenboom.

Identiteit

Latijnse naam :ficus carica
Familie :moraceae
Geslacht :ficus
Soort :carica
Color :Groene bladeren/paarse, gele of groene vruchten, afhankelijk van de soort
Origin :Midden-Oosten
Gebladerte :Vervallen
Port :Fruitboom, meerjarig
Hoogte :Tot 10m
Bloeiend :lente zomer
Vijgenboom

Wist je dat?

De vijgenboom werd ooit beschouwd als een plant die geassocieerd werd met magie.