Linde

  • Linde
  • Linde
  • Linde

Presentatie

Een heilige boom met verzachtende eigenschappen

De lindeboom is een symbolische boom en zeer herkenbaar aan de vorm van zijn hartvormige bladeren. Op 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette® vind je er 2 stuks. Deze vullen de omliggende staanplaatsen vanaf het begin van de zomer, wanneer hun gele bloemen verschijnen, in trossen van 3 tot 7 zeer geurige bloemen.

De lindeboom is al eeuwenlang een symbool van sereniteit en rust.

Deze majestueuze boom komt oorspronkelijk uit Europa en Azië en heeft in veel culturen een belangrijke rol gespeeld, zowel vanwege zijn medicinale eigenschappen als symbolische toepassingen.

Naast het gebruik ervan in de kruidengeneeskunde worden de bloemen ook gebruikt in cosmetica vanwege hun verzachtende en hydraterende eigenschappen.

Een reputatie met veel anekdotes

Vroeger werd in Oost-Frankrijk (en ook in Zwitserland en Duitsland) recht gesproken onder een lindeboom. Het is een symbool van liefde (de vorm van de bladeren), maar ook van vrijheid: in 1989 werd de linde gekozen als symbool om de tweehonderdste verjaardag van de Franse Revolutie te herdenken.

Een ander fascinerend verhaal over de linde dateert uit de tijd van het Romeinse Rijk. Volgens de legende was de beroemde keizer Julius Caesar gefascineerd door de schoonheid en rust van lindebomen. Hij gaf zelfs opdracht tot het planten van deze bomen langs de wegen van het Rijk om vermoeide reizigers schaduw te bieden en rust en ontspanning te bevorderen.

In de middeleeuwen werden lindebomen vaak in de buurt van kerken en gebedshuizen geplant, vanwege hun heilige symboliek. Men geloofde dat deze bomen werden bewoond door welwillende geesten die bescherming en genezing boden aan degenen die beschutting zochten onder hun gebladerte. Lindebloesem werd ook gebruikt om kalmerende thee van te maken, die de slaap bevorderde en angst wegnam.

In de populaire cultuur wordt de linde vaak geassocieerd met romantiek en liefde. In Duitsland wordt hij bijvoorbeeld traditioneel voor het huis van pasgetrouwden geplant als symbool van huwelijksgeluk en voorspoed.

Ligging op de camping

Je vindt de lindebomen in de Allée de La Pascalinette (nr. 23 op de routekaart van het botanische pad, aan de rand van staanplaats 137) en aan het einde van de Allée de l’Argentière (nr. 11).

Identiteit

Latijnse naam :Tilia
Familie :tiliaceae
Geslacht :Tilia
Soort :corduta
Color :Groen – lichtgele bloemen
Origin :Europa
Gebladerte :bladverliezend
Port :boom
Hoogte :Tot 30 m
Bloeiend :zomer
Linde

Wist je dat?

Van de bloemen van de lindeboom wordt thee gemaakt, omdat het kalmerend werkt en kramp beperkt.