Slangenkruid (Echium candicans)

  • Slangenkruid (Echium candicans)
  • Slangenkruid (Echium candicans)

Presentatie

Een voorraadkast voor de insecten op de camping

Slangenkruid, wetenschappelijk bekend als Echium candicans, is een fascinerende bloem die een vleugje kleur en mysterie toevoegt aan het unieke ecosysteem van het eiland en een prachtige aanvulling is op 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette. Deze wat raadselachtige plant komt oorspronkelijk uit de archipel van Madeira in de Atlantische Oceaan en staat bekend om zijn spectaculaire paarse bloemen, die vlinders en bijen aantrekken en helpen bij de bestuiving van de planten op en rondom de camping.

Naast de visuele schoonheid heeft slangenkruid ook traditionele geneeskrachtige eigenschappen.

Eilandbewoners gebruikten de bladeren ooit om huidontstekingen en gewrichtspijn te behandelen, een praktijk die nog steeds plaatsvindt bij sommige lokale gemeenschappen op het eiland.

Een geluksplant

Deze plant is niet alleen opmerkelijk vanwege zijn botanische eigenschappen, maar ook vanwege zijn indrukwekkende geschiedenis. Er is een beroemd verhaal dat zeelieden in het verleden de aanwezigheid van slangenkruid als een teken van geluk beschouwden op hun reizen door de stormachtige wateren van de Atlantische Oceaan. Sommigen vertellen zelfs mysterieuze verhalen over schepen die gered zijn van schipbreuk dankzij de aanwezigheid van deze bloemen aan de kust van het eiland.

Maar ondanks haar charme en mystieke uitstraling is slangenkruid een bedreigde plant. Het verlies van leefomgevingen door de toenemende verstedelijking en de druk van intensieve landbouw, zijn grote uitdagingen voor het voortbestaan van deze plant op de lange termijn. Het behoud van deze typerende soort vraagt daarom speciale aandacht en gerichte beschermingsmaatregelen. Onze ecologisch verantwoorde natuurcamping zet zich uiteraard op haar eigen manier ook in voor het behoud ervan.

Identiteit

Latijnse naam :Echium fastuosum
Familie :Boraginaceae
Geslacht :Echium
Soort :Fastuosum
Color :Groen, grijs- en zilverachtig blad. Blauwe of mauve bloemen.
Origin :Middellandse Zeegebied
Gebladerte :Semi-bladverliezend
Port :Meerjarig
Hoogte :1,50 m
Bloeiend :Maart t/m juli
Slangenkruid (Echium candicans)

Wist je dat?

De Franse naam ‘vipirine’ verwijst naar de vorm van de bladeren, die op een slangenkop lijken.