Rijstpapierplant

  • Rijstpapierplant
  • Rijstpapierplant
  • Rijstpapierplant

Presentatie

De oorsprong van rijstpapier

Deze groenblijvende struik is een inheemse plantensoort afkomstig van het eiland Taiwan en uit Zuid-China. Het wordt al duizenden jaren gebruikt om rijstpapier van te maken.

Het zijn de sterkte en elasticiteit, eenmaal bevochtigd, die rijstpapier tot een populair materiaal maken voor decoratie en ook voor de vervaardiging van traditionele haarspelden.

Maar rijstpapier is vooral bekend als drager voor Chinese schilderijen.

In het Westen wordt de soort voornamelijk gekweekt als sierplant, en daar gebruiken we hem ook voor op de 4-sterrencamping Les Jardins de La Pascalinette®, waar we hem graag bewonderen 🙂

Een beetje plantenkunde voor beginners…

De rijstpapierboom behoort tot de familie Araliaceae en kan 3 tot 7 m hoog worden. In de herfst ontwikkelen zich bloemschermen, bestaande uit kleine witte bloemen, tot grote vreugde van de bijen die worden aangetrokken door hun honing producerende eigenschappen. De groene bladeren, met hun uitbundige decoratie en vorm, zijn waaiervormig gerangschikt en kunnen wel 50 centimeter breed worden!

Om ervoor te zorgen dat de aralia zich prettig voelt, heeft hij een halfschaduwrijke standplaats nodig en moet hij beschermd worden tegen de wind om schade aan de grote bladeren te voorkomen.

Waar kunnen we de rijstpapierplant vinden op de camping?

Deze plant is gemakkelijk te onderhouden en matig winterhard. Hij verdraagt het klimaat in de Provence bijzonder goed en voelt zich helemaal thuis en gelukkig op onze prachtige camping!

Je vindt de Chinese papieren arlia daarom in de Coin des Copains®-tuin (nr. 9 op de botanische routekaart van Décou’Verte®), en in de Levant-tuin (nr. 22).

Identiteit

Latijnse naam :Tetrapanax papyrifera
Familie :araliaceae
Geslacht :Tetrapanax
Soort :papyrifera
Color :Groene bladeren, witte bloemen
Origin :Taiwan, Zuidoost-Azië
Gebladerte :weelderig
Port :Half-meester, half-meerjarig
Hoogte :Tot 5 meter
Bloeiend :Oktober tot en met januari
Rijstpapierplant

Wist je dat?

De rijstpapierboom wordt in de traditionele Chinese geneeskunde vooral gebruikt om het afscheiden van gifstoffen en de zuivering van het lichaam te bevorderen.