Parasolden

  • Parasolden
  • Parasolden
  • Parasolden
  • Parasolden

Presentatie

Een monument van wijsheid en schoonheid

De parasolden is een karakteristieke conifeer uit het Middellandse Zeegebied en tevens het symbool van 4-sterren camping Jardins de La Pascalinette®: kijk maar naar ons logo!

Deze majestueuze boom is veel meer dan alleen een kenmerk van het landschap, het is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis, de cultuur en het ecosysteem van de regio. Je zult hem vaak tegenkomen in de Provence, tijdens je uitstapjes naar onze Nos Coins de Paradis ®!

Hij dankt zijn naam aan zijn uitgevouwen vorm als hij rijp is. Je vindt hem ook in het westen van Frankrijk, maar hij staat natuurlijk veel mooier in de bossen en het struikgewas van de Provence 😉

De parasolden groeit door zich aan te passen aan z’n omgeving en de zon op te zoeken, wat vaak resulteert in vrij kronkelige stammen. Hij wordt zelden hoger dan 30 m. De naalden zijn lang en splitsen zich.

Een culinaire aanwinst

Hij staat ook bekend als de ‘pin pignon’ (pijnboompit), en het is een groot plezier voor de mensen uit de Provence om met het gezin op jacht te gaan naar deze pijnboompitten. Je vindt deze dennenappels (die eigenlijk kegels zijn), je maakt ze leeg en dan moet je de pit breken om ervan te kunnen genieten… Pijnboompitten worden vaak gebruikt in gebak en in veel mediterrane recepten! Ooit werd gezegd dat ze een afrodisiacum waren.

Door de eeuwen heen is de parasolden bekend geworden vanwege zijn sierlijkheid en robuustheid. In de oudheid bewonderden de Grieken en Romeinen de schoonheid van de boom al en kenden ze hem krachten toe als symbool van een lang leven en wijsheid.

De oude Egyptenaren gebruikten zijn hars zelfs om mummies mee te maken.

Een beroemde anekdote over de parasolden is gekoppeld aan Leonardo da Vinci, die inspiratie putte uit de geometrie van zijn takken om het scharnier van een paraplu te ontwerpen. Deze link tussen kunst, wetenschap en natuur onderstreept de schoonheid en praktische toepassing van deze opmerkelijke boom.

Naast zijn cultureel belang speelt de parasolden een essentiële rol in de mediterrane ecosystemen door schaduw te bieden en beschutting te bieden aan een grote verscheidenheid aan flora en fauna, waaronder vogels, insecten en planten. Een ideale partner dus voor een natuurcamping als de onze!

Identiteit

Latijnse naam :Pinus pinea
Familie :Pinaceae
Geslacht :pinus
Color :Groen
Origin :Middellandse Zeegebied
Gebladerte :conifeer
Port :Boom
Hoogte :Tot 30 m
Parasolden

Wist je dat?

De zaden, bekend als ‘pijnboompitten’, worden geoogst voor gebruik in gebak en als garnering voor salades.